Nieuws

Asteroïde scheert over enkele weken rakelings langs de Aarde

Geplaatst op 29-09-2010 om 08u10 door Bert Carrein - 4306 keer gelezen
Nieuws

Een asteroïde zal over enkele weken rakelings langs de Aarde scheren. Het voorwerp heeft een diameter van 46 meter en het zal medio oktober op 6,4 miljoen kilometer afstand aan onze planeet voorbijvliegen. Dat zeggen wetenschappers van het instituut voor astronomie van de universiteit van Hawaii.

De asteroïde heet 2010 ST3 en is het eerste potentieel gevaarlijk voorwerp dat door de telescoop op het Hawaiiaanse eiland Maui werd ontdekt. ST3 zal na z'n bijna-botsing maar liefst 88 jaar uit de buurt van de Aarde blijven, maar in 2098 is er een "heel kleine kans" dat hij onze planeet zou raken, zei astronoom Robert Jedicke.

De astronomen veronderstellen dat een asteroïde van die grootte bij een botsing met de aarde al in de atmosfeer zou uit elkaar spatten. Maar zelfs dan zou een enorme drukgolf honderden vierkante kilometers op de aardoppervlakte verwoesten, volgens de wetenschapper.

ST3 werd op opnames ontdekt die al op 16 september werden geregistreerd. Toen bevond zich de asteroïde nog op veilige 32 miljoen kilometer van de aarde.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Asteroïde van 70 meter scheerde langs de Aarde
Lees ook: NASA zwakt gevaar van botsing asteroïde met Aarde af
Lees ook: Vraagtekens bij de huidige inslagtheorie?
Lees ook: Buitenverblijf op Titan bij vernietigende inslag op Aarde?
Lees ook: Organische verbinding bij inslagen
Lees ook: Rusland wil asteroïde Apophis van koers afbrengen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.