Nieuws

Leefbare zon bij rode dwergen onbestaand?

Geplaatst op 22-07-2009 om 12u01 door Bert Carrein - 2842 keer gelezen
Nieuws

Bij de zoektocht naar exoplaneten waarop leven mogelijk is, staat het begrip 'leefbare zone' centraal. Dat wil zeggen: de zone rond een ster waar het precies warm genoeg is om water op een planeetoppervlak in vloeibare toestand te houden. Bij zwakke sterren, zoals de veel voorkomende rode dwergen, ligt die leefbare zone op slechts enkele miljoenen kilometers de ster.

Uit nieuwe berekeningen blijkt nu dat de getijdekrachten op die kleine afstand zo groot zijn, dat je eigenlijk niet van een leefbare situatie kunt spreken. De tektonische activiteit op een eventuele planeet zou dermate groot zijn, dat het oppervlak voortdurend aan vulkanisme onderhevig is. De situatie op zo'n planeet zou goed vergelijkbaar zijn met die op de grote Jupitermaan Io, die zo'n grote vulkanische activiteit kent, dat zijn complete oppervlak in minder dan een miljoen jaar compleet 'ververst' wordt.

Uit het rekenmodel blijkt dat de bijdrage van getijdekrachten aan de inwendige warmte van een planeet niet groter dan een kwart mag zijn om van een leefbare planeet te kunnen spreken.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA heeft nieuws over buitenaards leven
Lees ook: "Niet lang meer voor we buitenaards leven ontdekken"
Lees ook: Stofschijf rond ster vertoont organische moleculen
Lees ook: Aardachtige exoplaneet gevonden in 'Leefbare Zone'
Lees ook: NASA geeft uitleg over nieuwe levensvorm in giftig meer
Lees ook: Kepler zoekt naar leefbare werelden bij exomanen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.