Nieuws

Nieuwe aanpak voor de NASA

Geplaatst op 07-10-2010 om 17u28 door Bert Carrein - 2175 keer gelezen
Nieuws

Met een stemming in het Huis van Afgevaardigden heeft het Amerikaanse Congres de begroting 2011 van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA goedgekeurd. Het nieuwe budget voorziet onder meer commerciële ruimtevaart en een extra shuttlevlucht. NASA ontvangt de komende drie jaar 60 miljard dollar (44 miljard euro).

De tekst -een compromis tussen beide kamers van het Congres en de regering Obama- luidt een nieuwe aanpak voor de NASA in. De stemming kwam er na maanden van debat en hevige kritiek op de nieuwe ruimtevaartbenadering van Obama. Daarbij werd het Constellationprogramma geschrapt, dat onder meer voorzag in nieuwe bemande vluchten naar de Maan.

Het Congres laat -naast de twee op stapel staande missies- de NASA toe nog een shuttle te lanceren. Nieuw is dat de privésector betrokken wordt in het ontwikkelen van commerciële draagraketten die astronauten en vracht in een lage baan kunnen brengen. Meteen start ook de ontwikkeling van een nieuwe draagraket die astronauten naar een asteroïde of Mars kan schieten, of hen naar het Internationaal Ruimtestation ISS kan brengen. Daarvoor zijn in de komende drie jaar zowat 7 miljard dollar voorzien. De nieuwe raket zou ten laatste in 2016 klaar moeten zijn.

NASA-hoofd Charlie Bolden, in 1992 de gezagvoerder van Dirk Frimout tijdens diens historische ruimtevlucht, heeft de nieuwe begroting toegejuicht en het Congres bewierookt voor zijn "inzichten, ideeën en richting". Hij benadrukt dat de NASA meer geld krijgt, dat het Congres de levensduur van het ISS heeft verlengd en dat er "duizenden nieuwe jobs worden gecreëerd".

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA test nieuwe ruimteraket ARES
Lees ook: Toch nog toekomst voor spaceshuttle?
Lees ook: NASA heeft communicatieproblemen
Lees ook: Saboteur bij NASA
Lees ook: "NASA moet private sector betrekken in ruimtevaart"
Lees ook: Geen geld voor bemande maan- en marsmissies

Bekijk alle berichten uit deze categorie.