Nieuws

Doe mee aan de Nacht van de Nacht sterrentelling!

Geplaatst op 08-10-2010 om 12u32 door Bert Carrein - 3113 keer gelezen
Nieuws

Van 10 oktober tot en met 10 november 2010 organiseren de Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu de Nacht van de Nacht Sterrentelling. Kijk tijdens een heldere avond naar de sterrenhemel bij jou in de buurt en help mee te onderzoeken hoe donker het nog is in Nederland. De sterrentelling is onderdeel van de Nacht van de Nacht. Dit evenement vindt dit jaar voor de zesde keer plaats, dit keer op 30 oktober.

Waar is het nog donker?

Op veel plekken in Nederland wordt sterrenkijken steeds lastiger door teveel verlichting. In Nederland is de hemel daarom niet zwart, maar grijs of zelfs geel. Zo’n lichte hemel ’s nachts is niet alleen vervelend als je graag naar een mooie sterrenhemel kijkt, het verstoort ook de natuur. Veel dieren en mensen hebben hinder van de onnatuurlijk lichte nachten. Zo werd deze week nog bekend dat er een sterke achteruitgang is van de aantallen en soorten nachtvlinders. Bovendien zorgt de lichtvervuiling voor onnodige geld- en energieverspilling.

De Nacht van de Nacht Sterrentelling

Bij de sterrentelling gaan we uit van het sterrenbeeld Cassiopeia. Dit sterrenbeeld is makkelijk te vinden; het staat in oktober en november recht boven je. Hoe minder verlichting er is, hoe meer sterren er te zien zijn. Meedoen is eenvoudig en zo gedaan. Op www.nachtvandenacht.nl staan vanaf 10 oktober tips, instructies en een invulfomulier voor je resultaten. Als ambassadeur van de sterrentelling roept sterrenkunde jourmalist Govert Schilling iedereen op om mee te doen: “ Er zijn nog maar weinig gebieden waar je de sterrenhemel goed kunt zien. Het is fantastisch als die donkere plekken nu goed in kaart worden gebracht. Hoe meer mensen er mee doen, hoe betrouwbaarder het resultaat. De sterrentelling is een mooie manier om heel veel mensen in contact te brengen met de pracht van de sterrenhemel”.
De uitkomsten van de sterrentelling worden gebruikt om bij lokale overheden en bedrijven aandacht te vragen voor maatregelen om onnodige verlichting tegen te gaan.

Nacht van de Nacht

Met de Nacht van de Nacht vragen De Provinciale Milieufederaties en Natuur en Milieu aandacht voor de functie en schoonheid van de donkere nacht en voor het besparen van energie. Op 30 oktober jaar zijn er in heel Nederland honderden publieksactiviteiten in heel het land. Kijk voor alle activiteiten bij jou in de buurt op www.nachtvandenacht.nl.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.nachtvandenacht.nl/

Gerelateerde berichten

Lees ook: Z in de nachthemel staat voor Mars
Lees ook: Paasmaan
Lees ook: Hemelpanorama boven het Saldameer
Lees ook: Sterrenwolken boven Arizona
Lees ook: Een mooie Trifidnevel
Lees ook: Tweelingen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.