Nieuws

Nieuw type Sojoez met bemanning ISS gelanceerd

Geplaatst op 08-10-2010 om 12u47 door Bert Carrein - 1526 keer gelezen
Nieuws

Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan heeft een Sojoez-draagraket vanochtend vroeg succesvol een opgewaardeerde versie van een Sojoezcapsule met drie nieuwe bewoners naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) geslingerd.

De Sojoez-FG draagraket vertrok om 01.11 uur Belgische tijd. Zowat negen minuten later maakte de Sojoez TMA-01M zich los om autonoom naar het ISS te vliegen en daar zondag om 02.02 uur Belgische tijd te koppelen aan de Pojskmodule.

Opvarenden van de nieuwe Sojoez zijn de Amerikaan Scott Kelly en de Russen Aleksandr Kaleri and Oleg Skripotsjka. Het ontvangstcomité in het ISS bestaat uit de Amerikanen Doug Wheelock en Shannon Walker, en de Rus Fjodor Joertsjichin.

De Sojoez TMA-01M is de 'gedigitaliseerde' versie van de klassieke Sojoezcapsule. De TMA (zonder -01M) kwam pas in dienst in 2002, toen Frank De Winne ermee naar het ISS vloog.Het nieuwe type Sojoez, dat ook als de 'Serie 700' bekendstaat, bevat nieuwe apparatuur voor vluchtgeleiding, navigatie en besturing, niewe apparatuur voor gegevensverwerking en betere koeling voor de 'avionics'.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Amerika moet na 2011 naar de ruimte met Sojoez
Lees ook: Herbekijk de lancering van de Sojoez met Frank De Winne
Lees ook: Frank De Winne maakt zich klaar voor vertrek naar ISS
Lees ook: Soyuz veilig geland in Kazachstan
Lees ook: Lancering Sojoez met Frank De Winne live op desterren.net!
Lees ook: Sojoez met ruimtetoerist succesvol gelanceerd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.