Nieuws

Dubbel Belgisch ruimtevaartsucces voor SPACEBEL

Geplaatst op 12-10-2010 om 10u31 door Bert Carrein - 6974 keer gelezen
Nieuws

Het gaat SPACEBEL voor de wind! De Belgische software engineering KMO zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan de verwezenlijking van twee omvangrijke projecten van het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA): enerzijds de VEGA draagraket, en anderzijds het Galileo navigatiesysteem. Beide contracten zetten het bedrijf er toe aan om aan te werven.

Galileo staat voor Europa’s eigen en onafhankelijke postioneringssysteem op basis van satellieten dat door het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) met financiële steun van de Europese Gemeenschap wordt ontwikkeld. Het nieuwe “GPS”-systeem onder civiel toezicht zou tegen 2014 zijn eerste diensten moeten leveren.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsOHB-System AG in Duitsland – hoofdaannemer van de eerste 14 satellieten van de Galileo-constellatie – ging onlangs met het Luikse bedrijf SPACEBEL in zee om de on board standaarddiensten ter ondersteuning van de grondoperaties te ontwikkelen.

SPACEBEL zal aldus bijdragen tot de on board data handling software die alle processen aan boord van de Galileo-satellieten m.b.t. tot systeem, kracht, gedrag, baan, payload, enz. zullen regelen en beheren.
Met het Galileo-project is SPACEBEL geëerd om zijn nieuwe klant OHB te dienen en zijn know-how ten dienste te stellen voor meer comfort in Europa.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsMet de recente ondertekening van twee belangrijke contracten in het kader van het Europese programma VEGA, breidt Spacebel zijn strategie uit op het vlak van draagraketten.

VEGA is bestemd voor de lancering van kleine en middelgrote satellieten met wetenschappelijke of Aardobservatie doeleinden. De nieuwe raket, genoemd naar de tweede meest heldere ster van het noordelijke halfrond, wordt momenteel ontwikkeld onder toezicht van het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA). Italië levert de grootste bijdrage aan het VEGA-programma met inbreng van Frankrijk, België, Nederland, Zwitserland en Zweden. De eerste VEGA-reis naar de ruimte is gepland begin 2011 vanuit Frans Guyana. In tegenstelling tot de meeste van haar kleine collega’s, zal VEGA meerdere satellieten ineens in een baan kunnen brengen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsSPACEBEL is de uitverkorene die het Italiaanse ELV in Rome, hoofdaannemer van het VEGA-progamma, mag bijstaan in de ontwikkeling van de boordsoftware die de raket zal sturen alsook in de software engineering activiteiten m.b.t. de geleiding, navigatie en contrôle van VEGA. SPACEBEL is tevens verantwoordelijk voor de simulatiesoftware die de verschilldende functies van de boordcomputerprogramma’s zal moeten testen en valideren. Dit nieuwe project vertegenwoordigt een zakencijfer van om en bij 1,2 miljoen Euro voor de Belgische ruimtevaartinformaticaspecialist.

Bron: Persbericht SPACEBEL, foto's ESA

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuw ruimtepak kan veel tijd besparen
Lees ook: NASA recruteert soulzangeres Mary J. Blise
Lees ook: Eerste Indiase astronaut in 2013
Lees ook: Hitteschild laat het opnieuw afweten
Lees ook: Proton raket met giftige brandstof neergestort
Lees ook: Mensen uit de ruimte veranderen drastisch

Bekijk alle berichten uit deze categorie.