Nieuws

Bestaat onlangs ontdekte 'nieuwe Aarde' wel?

Geplaatst op 15-10-2010 om 16u05 door Bert Carrein - 4801 keer gelezen
Nieuws

Een team van astronomen heeft twijfels over de recent aangekondigde vondst van een planeet buiten ons zonnestelsel waar leven mogelijk zou kunnen zijn, zo staat op de website van het populair-wetenschappelijke blad New Scientist te lezen.

Amerikaanse astronomen, onder wie exoplaneetjager Paul Butler, meldden met Gliese 581 g een exoplaneet in onze Melkweg te hebben ontdekt die "mogelijk levensvatbaar" is en bijna drie keer zo groot is als de Aarde. Het object op 20 lichtjaar van ons draait in 37 dagen, dus vrij dicht, rond een rode dwergster. Door die korte afstand is de temperatuur van die aard dat er vloeibaar water kan zijn, luidt het.

Met een massa van zeker drie keer de Aarde kan het ding ook een oppervlak van gesteente hebben. "Het feit dat we deze planeet zo snel en zo dicht bij ons zonnestelsel kunnen detecteren, toont ons dat dergelijke exoplaneten echt talrijk moeten zijn", zei Steven Vogt, professor astronomie en astrofysica aan de universiteit van Californië in Santa Cruz.

Maar op een astronomencongres in Turijn eerder deze week zei Francesco Pepe van het Observatorium van Genève Gliese 581 g niet terug te vinden in zijn bestanden. De vier andere planeten van dit zonnestelsel kon hij wel snel traceren.

Beide teams gebruikten data van het HARPS-instrument van de ESO-telecoop La Silla in Chili, terwijl Vogt en co gegevens bijnamen van een instrument op de Keck-telescoop op Hawaï. Tegenover de gezaghebbende website space.com reageerde Vogt echter achter zijn ontdekking te blijven staan.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Kepler ontdekt 41 exoplaneten
Lees ook: Aardse planeten
Lees ook: Nieuwe ontdekking van exoplaneten
Lees ook: Komend jaar 150 exoplaneten verwacht
Lees ook: Toch geen exoplaneet?
Lees ook: Kleinste exoplaneet ooit ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.