Nieuws

Een tipje van de sluier van donkere energie opgelicht

Geplaatst op 17-10-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 3822 keer gelezen
Nieuws

Sterrenkundigen zijn erin geslaagd om meer te weten te komen over de mysterieuze donkere energie in het heelal, door metingen te verrichten aan een zwaartekrachtlens. De nieuwe resultaten leveren een 30% nauwkeuriger waarde op voor de zogeheten toestands­vergelijking van de donkere energie.

Donkere energie is de weinig zeggende naam voor een mysterieuze 'anti­zwaartekracht' in het heelal, die ervoor zorgt dat de uitdijing van de lege ruimte in de loop van de tijd steeds sneller gaat. Niemand kent de ware aard van deze mysterieuze kracht; de 'toestands­ vergelijking' is een maat voor de verhouding tussen de druk en de dichtheid van de donkere energie. Met behulp van de Hubble Space Telescope is de zwaartekrachtlenswerking in kaart gebracht van Abell 1689, een ver verwijderde cluster van sterrenstelsels.

De zwaartekracht van de zichtbare en de donkere materie in deze cluster buigt de lichtstralen van sterrenstelsels op de achtergrond af. De afstanden en vlucht­snelheden (als gevolg van de uitdijing van het heelal) van die extreem ver verwijderde achtergrondstelsels zijn nauwkeurig opgemeten met grote telescopen op aarde. Uit die informatie, en uit de waargenomen vervormingen van de verre stelsels door de lenswerking van de cluster, kon niet alleen de materieverdeling in Abell 1689 worden afgeleid, maar ook informatie worden verkregen over de toestandsvergelijking van de donkere energie.

Soortgelijke maar preciezere metingen in de toekomst zullen naar verwachting nog veel nauwkeuriger informatie opleveren over de donkere energie, waardoor het uiteindelijk misschien mogelijk is om de ware aard van de 'anti­zwaartekracht' te achterhalen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Is de snaartheorie de meest vruchtbare weg?
Lees ook: Het uitdijen van het heelal
Lees ook: Wat veroorzaakt de versnelde uitdijing van het heelal?
Lees ook: "Reizen naar de toekomst kan en zàl gebeuren"
Lees ook: Planck levert uitmuntende resultaten
Lees ook: WMAP en inflatietheorie

Bekijk alle berichten uit deze categorie.