Nieuws

"Ook rekening houden met kunstmatig buitenaards leven"

Geplaatst op 15-10-2010 om 16u23 door Bert Carrein - 5982 keer gelezen
Nieuws

Een gerenommeerde Amerikaanse sterren­ kundige vermoedt dat buitenaardse wezens inmiddels kunstmatig leven hebben gecreëerd. Dat schrijft hij in een nieuwe wetenschappelijke publicatie. Wetenschappers die radiocontact proberen te bewerkstelligen met buitenaardse wezens, moeten rekening houden met het feit dat levensvormen op andere planeten ook van kunstmatige aard kunnen zijn. Dat schrijft astronoom Seth Shostak in het wetenschappelijk tijdschrift Acta Astronautica.

Als buitenaardse wezens radiotechnologie hebben uitgevonden, is de kans volgens Shostak groot dat ze ook kunstmatig leven hebben gecreëerd. “Als je naar de tijdschaal van de ontwikkeling van technologie kijkt, komt er een punt dat je radio uitvindt” verklaart de wetenschapper op BBC News. “Op dat moment ben je vindbaar voor andere bewoners van het heelal. Maar een paar honderd jaar daarna zul je waarschijnlijk al intelligente machines uitvinden. De mensheid zal dat vermoedelijk deze eeuw doen.”Shostak werkt voor het SETI­ instituut, een organisatie die met behulp van computers van particulieren en radiotelescopen naar buitenaardse intelligentie zoekt.

De astronoom is echter van mening dat de zoektocht te veel is toegespitst op biologisch leven. Volgens de sterrenkundige zou het project zich meer moeten focussen op plaatsen in heelal waar veel materie en energie aanwezig is, omdat een dergelijke omgeving aantrekkelijk is voor kunstmatige intelligentie. “Ik denk dat we tenminste een paar procent van onze tijd zouden moeten zoeken in de richting van plaatsen die niet in de eerste plaats aantrekkelijk zijn voor biologisch leven, maar waar vooral kunstmatig leven zich zou kunnen schuilhouden”, aldus Shostak.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Aardachtige exoplaneet gevonden in 'Leefbare Zone'
Lees ook: Gaf 'nieuwe Aarde' al twee jaar geleden teken van leven?
Lees ook: Aminozuren in deeltjes van komeet Wild 2
Lees ook: Britten geven geheime UFO-documenten vrij
Lees ook: NASA heeft nieuws over buitenaards leven
Lees ook: Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is

Bekijk alle berichten uit deze categorie.