Nieuws

Planeten wegen met behulp van pulsars

Geplaatst op 16-10-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 2392 keer gelezen
Nieuws

Sterrenkundigen hebben een nieuwe methode beschreven om planeten te wegen. De massa van de planeten in ons eigen zonnestelsel kan afgeleid worden uit de baanbeweging van hun manen, maar die methode is niet extreem nauwkeurig. Precisiemetingen aan de baanbeweging van onbemande ruimtesondes leiden al tot veel nauwkeuriger resultaten. Een internationaal team van radiosterrenkundigen heeft nu echter een nieuwe methode gepubliceerd om planeten te wegen.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van waarnemingen aan pulsars — kleine, compacte en snel rondtollende sterren die zeer regelmatig korte pulsjes van radiostraling uitzenden. Een radiotelescoop die zich precies in het gemeenschappelijk zwaartepunt van het zonnestelsel bevindt, ziet die radiopulsjes heel regelmatig aankomen.

De pulsarwaarnemingen moeten dan ook altijd gecorrigeerd worden voor de baanbeweging van de aarde. Maar ook de zon beschrijft een wiebelende beweging rond gemeenschappelijk zwaartepunt, als gevolg van de aantrekkingskrachten van de verschillende planeten. Daardoor ontstaat een extra variatie in de aankomsttijdstippen van de radiopulsjes.

Door die aankomsttijdstippen heel nauwkeurig te meten, in de loop van een groot aantal jaren, zijn al die bewegingen te achterhalen, en kan dus ook de massa van de verschillende planeten worden berekend. De nieuwe methode bepaalt de totale massa van een planeet, zijn eventuele ringenstelsel, en zijn manen.

Momenteel is de pulsarmethode nog niet nauwkeuriger dan de metingen met behulp van ruimtesondes, maar daar kan volgens de astronomen in de toekomst verandering in komen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Pulsar in Krabnevel extreem symmetrisch
Lees ook: Krab composiet
Lees ook: Eerste pulsar voor LOFAR
Lees ook: Pulsar ontdekt met gewone huiscomputer
Lees ook: Drie radiopulsars ontdekt
Lees ook: Energierijke gammastraling uit bolhoop waargenomen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.