Nieuws

Meer kans op botsingen in planetenstelsels met dubbelsterren

Geplaatst op 21-11-2010 om 03u07 door Bert Carrein - 3020 keer gelezen
Nieuws

Planeten die een baan beschrijven rond een nauwe dubbelster — twee sterren die op heel kleine onderlinge afstand om elkaar heen bewegen — lopen grote kans om met elkaar in botsing te komen. Dat blijkt uit metingen van de Amerikaanse Spitzer Space Telescope die op 19 augustus gepubliceerd zijn in Astrophysical Journal Letters. Spitzer mat de infrarode warmtestraling van drie nauwe dubbelstersystemen.

Deze zogeheten RS CVn-sterren (genoemd naar het prototype RS Canes Venaticorum, in het sterrenbeeld Jachthonden) bestaan uit twee sterren die op een afstand van hooguit een paar miljoen kilometer om elkaar heen zwieren. De drie nauwe dubbelster­ systemen blijken omgeven te worden door grote hoeveelheden warm stof. Dat kan geen stof zijn uit de ontstaansperiode van de sterren: dat zou in de afgelopen paar miljard jaar al lang uit het stelsel zijn weggeblazen. Er moet dus sprake zijn van een continue productie van nieuw stof.

De onderzoekers suggereren dat het stof afkomstig is van onderlinge botsingen van planeetachtige objecten in een baan rond de dubbelsterren. Doordat de twee sterren in de loop van de tijd steeds dichter om elkaar heen gaan cirkelen, ontstaan zwaartekrachts­ verstoringen in een eventueel planetenstelsel. Die kunnen leiden tot onderlinge botsingen, waarbij relatief kleine planetoïden of volwaardige planeten compleet verpulverd worden.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een middelsterk polair dubbelstersysteem
Lees ook: Wat zijn dubbelsterren?
Lees ook: Dubbelster omgeven door nevel
Lees ook: Bizarre bewegingen in dubbelster DI Hercules
Lees ook: Dubbelster vertoont vreemd gedrag
Lees ook: Kepler vindt planetenstelsel met dubbelster

Bekijk alle berichten uit deze categorie.