Nieuws

Lancering eerste Deense draagraket mislukt

Geplaatst op 01-12-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 1797 keer gelezen
Nieuws

De lancering van de eerste Deense en door amateurs gebouwde draagraket is mislukt. De raket moest vertrekken vanop een dobberend platform, ter hoogte van het eiland Bornholm in de Baltische Zee. Na het vier keer stilgelegde aftellen kwam bij de start alleen bruine rook uit de motor. Dit wijst erop dat het ontstekings­ mechanisme niet heeft gewerkt, aldus deskundigen.

De twee Deense ontwerpers beslisten dan maar voorlopig geen tweede poging te wagen. Volgens ontwerper Kristian von Bengtson is er een defect opgetreden met de hoofdklep voor de brandstof(toevoer), waardoor de motor geen zuurstof kreeg. "Iedereen kan zich wel eens vergissen als men zelf een raket maakt", voegde hij eraan toe. Von Bengtson blijft met zijn partner Peter Madsen samenwerken om het "voor het eind van de zomer 2011" opnieuw te proberen.

Lukt het dan weer niet, dan bouwt het duo een nieuw en krachtiger prototype met nog geavanceerder technologie. De start was vorige week al drie keer uitgesteld vanwege teveel wind. Zondag waren de weersomstandigheden ideaal om de 9 meter hoge en 1,6 ton wegende HEAT­1X/Tycho Brahe te lanceren. Zij moet een 70 kilo wegende astronautenpop 30 kilometer hoog brengen, als prelude van bemande missies binnen enkele jaren.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Astrium wil met VS-bedrijf goedkope draagraket bouwen
Lees ook: Voedsel uit organische afvalstoffen in ruimtevaart?
Lees ook: NASA test met succes opblaasbaar hitteschild
Lees ook: Ariane-raket met 2 satellieten gelanceerd
Lees ook: Lancering GLAST uitgesteld
Lees ook: NASA recruteert soulzangeres Mary J. Blise

Bekijk alle berichten uit deze categorie.