Nieuws

Nieuwe sonde zal onderzoek doen naar de Zon

Geplaatst op 19-10-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 6258 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat een ruimtesonde lanceren die onderzoek moet doen naar de hitte van de zon en het ontstaan van zonnestormen. De ruimtesonde met de naam Solar Probe Plus is ongeveer even groot als een auto en moet doordringen tot de atmosfeer van de zon. Het vaartuig zal nog voor 2018 worden gelanceerd, zo heeft de NASA bekend gemaakt.

Het is de bedoeling dat de ruimtesonde diverse experimenten gaat uitvoeren waarmee wetenschappers meer te weten kunnen komen over de warmte van de zon en het ontstaan van zonnestormen die invloed uitoefenen op de aarde. “Dit project stelt het menselijk vernuft in staat plaatsen te bereiken die nog nooit zijn bereikt door een ruimtevoertuig”, verklaart projectleidster Lika Guhathakurta op nieuwssite Space.com. “Voor het eerst zullen we in staat zijn om de zon aan te raken, te proeven en te ruiken.”

De Solar Probe Plus zal verschillende geavanceerde instrumenten bevatten, waarmee informatie kan worden verzameld. Zo moet de ruimtesonde het magnetisch veld van de zon in kaart brengen. Ook worden er tijdens de missie 3D­ foto’s van de atmosfeer gemaakt en zullen de kleinste deeltjes in zonnestormen worden gedetecteerd.

“De experimenten die zijn geselecteerd voor de Solar Probe Plus zijn speciaal ontworpen om twee belangrijke vragen te beantwoorden,” verklaart Dick Fisher van NASA. “Waarom is de atmosfeer van de zon zo veel warmer dan het oppervlak van de zon? En hoe onstaat de zonnewind die de aarde en ons zonnestelsel beïnvloedt?" "We worstelen al decennialang met deze vragen en deze missie zou de antwoorden moeten kunnen opleveren”, aldus Fisher. De Solar Probe Plus zal tijdens de missie worden blootgesteld aan intense straling. Ook moet de ruimtesonde temperaturen weerstaan van rond de 1400 graden Celsius.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vreemde verschijnselen bij elektrische zonnedeeltjes
Lees ook: Na 2015 geen zonnevlekken meer?
Lees ook: Russische Corona-Foton missie zal de zon onderzoeken
Lees ook: Oud zonnevlekkenraadsel eindelijk opgelost
Lees ook: NASA lanceert sonde naar de zon voor zonnestormen
Lees ook: GPS ontregeld door zonne-uitbarstingen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.