Nieuws

De twee staarten van komeet Lulin

Geplaatst op 19-07-2009 om 12u03 door Bert Carrein - 3460 keer gelezen
Nieuws

Ga vanavond eens naar buiten en bekijk komeet Lulin. Vanaf een donkere lokatie heeft u alleen een goede sterrenkaart en enige volharding nodig — hoewel een verrekijker met een groot beeldveld wellicht helpt. Gisteren passeerde komeet Lulin zijn dichtste punt tot de Aarde, zodat de komeet de komende paar dagen zijn grootste helderheid zal behouden.

Op dit moment bevindt de komeet zich bijna 180° van de Zon af en is dus bijna de hele nacht zichtbaar, maar hij lijkt elke nacht zo'n 10 Volle Manen aan de hemel te verschuiven. Hieronder is te zien hoe komeet Lulin twee nachten geleden op spectaculaire wijze werd vastgelegd vanuit Nieuw Mexico (VS).

De centrale coma van de komeet ziet behoorlijk groen, een kleur die waarschijnlijk het gevolg is van opgloeiend (CN)â‚‚ en moleculaire koolstof gassen. Heldere sterren en een ver spiraalstelsel zijn duidelijk zichtbaar in de achtergrond. De ietwat gele stofstaart weerkaatst zonlicht, strekt zich vanuit de coma naar links uit, en volgt de komeet in zijn baan rond de Zon, terwijl de blauwig opgloeiende ionenstaart met zijn opmerkelijke textuur, rechts van de coma zichtbaar, van de Zon vandaan wijst.

Gedurende de afgelopen paar weken, vanuit het gezichtspunt van de Aarde, leken deze twee staarten in tegenovergestelde richtingen te wijzen. Naar verwachting zal komeet Lulin gedurende de komende weken langzaam aan zwakker worden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Richard Richins (NMSU)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Komeet Lulin te zien aan de avondhemel
Lees ook: Komeet enkel te zien op SOHO-beelden
Lees ook: Komende weken McNaught aan de ochtendhemel
Lees ook: Moederschip Stardust in stand-by
Lees ook: Resultaten Stardust verbluffend
Lees ook: Meeste kometen niet in het zonnestelsel ontstaan?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.