Nieuws

Eerste planeet buiten de Melkweg ontdekt

Geplaatst op 03-12-2010 om 16u25 door Bert Carrein - 5963 keer gelezen
Nieuws

Een Europees team van astronomen heeft met de ESO-sterrenwacht op La Silla (Chili) een planeet ontdekt bij een ster van een klein sterrenstelsel dat door onze Melkweg is opgeslokt, een primeur in de astronomie. De Jupiter-achtige exoplaneet is ook zeer uitzonderlijk, omdat zij om een ster draait die het einde van haar leven nadert. Mogelijk staat zij zelfs op het punt om door de ster te worden verzwolgen, meldt de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO.

De afgelopen vijftien jaar hebben astronomen bij sterren in onze kosmische omgeving bijna vijfhonderd planeten ontdekt, maar geen daarvan bevindt zich met zekerheid buiten ons Melkwegstelsel. Nu is er echter een planeet van minstens 1,25 keer de massa van Jupiter ontdekt die om een ster van extragalactische oorsprong draait.

Ster HIP 13044 op ongeveer 2000 lichtjaar van ons maakt deel uit van de zogeheten Helmi-stroom - een groep sterren die oorspronkelijk deel uitmaakte van een dwergstelsel dat door ons Melkwegstelsel is opgeslokt, vermoedelijk ongeveer zes tot negen miljard jaar geleden.

HIP 13044 b is een van de weinige bekende exoplaneten waarvan bekend is dat zij de periode hebben doorstaan waarin hun moederster enorm is opgezwollen nadat die de voorraad waterstof in haar kern had verbruikt - het zogeheten rodereuzenstadium. De ster is inmiddels weer samengetrokken en verbrandt nu helium in haar kern.

De exoplaneet draait dicht en in 16,2 dagen rond de moederster. Het meest nabije punt van de elliptische baan is minder dan 0,055 keer de afstand Zon-Aarde.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Dampkring en schijngestalten exoplaneet gefotografeerd
Lees ook: Vorming van aardse planeten in Plejaden
Lees ook: Miljarden planeten van omvang Aarde in de Melkweg
Lees ook: Jongste exoplaneet ontdekt
Lees ook: Methaan gevonden op exoplaneet
Lees ook: Corot missie wordt met 3 jaar verlengd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.