Nieuws

Nieuwe aanwijzing voor water op superaarde

Geplaatst op 06-12-2010 om 13u08 door Bert Carrein - 3011 keer gelezen
Nieuws

Er zijn nieuwe aanwijzingen dat een planeet buiten ons zonnestelsel water bevat. In de dampkring van de planeet GJ 1214 b is stoom of dichte bewolking aangetroffen. Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) vandaag naar buiten gebracht. De ontdekking verschijnt morgen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het is de eerste keer dat de atmosfeer van een zogeheten superaarde is geanalyseerd. Een superaarde is een planeet buiten ons zonnestelsel, die qua samenstelling lijkt op onze aarde, maar groter is. Vorig jaar hadden de onderzoekers al beschreven dat GJ 1214 b mogelijk voor driekwart is bedekt met water en ijs.

GJ 1214 b is bijna drie keer zo groot als de aarde en meer dan zes keer zo zwaar. De planeet staat heel dicht bij zijn ster, waardoor een omloop kort duurt. Om de 38 uur trekt de planeet voor de ster langs. Het licht van de ster schijnt dan door de dampkring van GJ 1214 b. Door naar dat licht te kijken, hebben de astronomen de atmosfeer van de planeet kunnen onderzoeken.

De planeet GJ 1214b staat op ongeveer veertig lichtjaar afstand van de aarde, in het sterrenbeeld Slangendrager. Ondanks de aanwezigheid van water lijkt de superaarde te warm voor leven zoals op aarde.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: In totaal al 400 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt
Lees ook: NASA vindt planeten zoals de Aarde
Lees ook: Staan we op het punt om aardachtige exoplaneten te ontdekken?
Lees ook: Grootste planeet ooit ontdekt
Lees ook: Bewegingen van exoplaneet voor het eerst gevolgd
Lees ook: Exoplaneet ontdekt die niet hoort te bestaan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.