Nieuws

Ijsvulkanen op Saturnusmaan Titan?

Geplaatst op 19-12-2010 om 15u01 door Bert Carrein - 2441 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse Saturnusverkenner Cassini heeft op de maan Titan wellicht ijsvulkanen gevonden, meldt het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA.

Op driedimensionale radarbeelden van de onbemande Cassini zijn twee vulkaanachtige structuren ontdekt op het oppervlak van de grootste Saturnusmaan. Het gaat om twee diepe kraters, omgeven door bergpieken van een kilometer hoog. Over de omgeving lijkt een ijsmassa te zijn uitgestroomd.

Het zouden vulkanen kunnen zijn die in plaats van lava ijs uitbraken. Ze vertonen overeenkomsten met bijvoorbeeld de vulkaan Etna op Sicilië. Maar vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de 'vuurbergen' op Titan momenteel actief zijn.

Wetenschappers discussiëren al jaren over het bestaan van ijsvulkanen op ijsrijke manen. Daarvoor is het nodig dat er ondergrondse geologische activiteit is, die het inwendige van zo'n ijsmaan deels doet smelten, waarna de gesmolten ijsdrab door een opening in de korst naar buiten stroomt.

Dat dit proces niet altijd tot het ontstaan van een vulkaanachtige structuur leidt, bewijst de kleinere Saturnusmaan Enceladus, die wel water en ijs uitstoot, maar daarbij geen bergen vormt.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Saturnusmaan Titan blijft verbazen
Lees ook: Ondergrondse oceaan op Titan
Lees ook: Titan bevat meer koolwaterstoffen dan de Aarde
Lees ook: In het zonnestelsel lijkt Titan het meest op de Aarde
Lees ook: Nog meer buitenaards methaan
Lees ook: Meren van methaan en de seizoenscyclus op Titan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.