Nieuws

Voyager nadert na 33 jaar de rand van het zonnestelsel

Geplaatst op 21-12-2010 om 11u19 door Bert Carrein - 4604 keer gelezen
Nieuws

De ruimtesonde Voyager 1 nadert de grens van het zonnestelsel. Dat maakt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vandaag bekend. Toch duurt het waarschijnlijk nog vier jaar voor de sonde het zonnestelsel definitief verlaat en de interstellaire ruimte betreedt.

De op 5 september 1977 gelanceerde Voyager-1 heeft al 17,4 miljard kilometer afgelegd en staat op het punt ons zonnestelsel te verlaten. De sonde bezocht Jupiter en Saturnus in 1979 en 1980. Daarbij seinde de onbemande verkenner de eerste gedetailleerde foto's van hun manen door. Net zoals de op 20 augustus 1977 gelanceerde zustersonde Voyager-2 maakte het ruimtetuig ook foto's van alle buitenste planeten. In 1990 schoot de Voyager de eerste complete foto van ons zonnestelsel.

Het tuig bestudeert nu de buitenste regio van ons zonnestelsel, waar de invloed van onze ster tanende is. In juni stelden de instrumenten vast dat de snelheid van de zonnewind, de stroom van geladen deeltjes uitgestoten door onze ster, tot niets was herleid.

Over zowat vier jaar zal de Voyager-1 zodoende ons zonnestelsel vaarwel hebben gezegd en in de interstellaire ruimte vertoeven. Wetenschappers verwachten dat dat te merken zal zijn aan een terugval van de dichtheid van hete deeltjes en een toename van koude deeltjes.

De Voyager-2 volgt een ander traject en vliegt trager dan de Voyager-1. Over enkele jaren zal de tweede Voyager hetzelfde meemaken als zijn voorganger in juni, zo zegt de NASA.

Meer informatie: http://www.heavens-above.com/solar-escape.asp?lat=52.25852&lng=5.57&loc=Epe&alt=15&tz=CET

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Substormen in magnetosfeer van Jupiter en Aarde
Lees ook: Zal ons zonnestelsel uit 12 planeten bestaan?
Lees ook: Vreemd object in het zonnestelsel ontdekt
Lees ook: De Aarde had ooit 3 manen
Lees ook: Overeenkomsten tussen Mars en Venus
Lees ook: Maan van ijsdwerg krijgt een naam

Bekijk alle berichten uit deze categorie.