Nieuws

Immense ijskubus op Zuidpool voor inzicht ontstaan heelal

Geplaatst op 24-12-2010 om 10u55 door Bert Carrein - 11052 keer gelezen
Nieuws

Amerikaanse wetenschappers hebben vandaag gemeld dat de bouw van 's werelds grootste observatorium voor neutrino's in een reusachtige kubus van ijs op de Zuidpool afgerond is. Het observatorium moet helpen om het ontstaan van het heelal te begrijpen.

De werken aan IceCube in de toendra van Antarctica hebben tien jaar geduurd. Het observatorium, dat op 1.400 meter diepte ligt bij de Amerikaanse basis Amundsen-Scott, heeft ruim 205,5 miljoen euro gekost volgens de Amerikaanse stichting voor wetenschap NSF (National Science Foundation).

Neutrino's zijn deeltjes met een verwaarloosbare massa die zich verplaatsen met de snelheid van het licht en die op het moment van de Big Bang ontstaan zouden zijn.

De Ice Cube bestaat uit een kubieke kilometer Antarctisch ijs, uitgerust met ruim vijfduizend optische sensoren die, verdeeld over 86 schachten, tussen de 1.450 en 2.450 meter diep zitten. Boven elk van die schachten bevinden zich aan de oppervlakte telkens twee grote tanks gevuld met ijs en optische sensoren.

Als onderdeel van het Interuniversitair Instituut voor Hoge Energie (IHE) maken wetenschappers van de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel deel uit van het project, dat ook steun krijgt van het Vlaams Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

De UGent doe voornamelijk onderzoek naar kosmische straling. De VUB focust op signalen van de sensoren die zich diep in het Antarctisch ijs bevinden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsastronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Deeltjesversneller zorgt voor kleine oerknal
Lees ook: De polarisatie van de kosmische achtergrondstraling
Lees ook: Van Big Bang theorie tot donkere energie
Lees ook: Verst verwijderde object stamt uit oertijd heelal
Lees ook: Deeltjesversneller pas in de zomer weer in werking
Lees ook: Waar bleef de anitmaterie na de Big Bang?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.