Nieuws

Van Allen-gordels geven geheimen niet prijs

Geplaatst op 14-07-2007 om 10u27 door Bert Carrein - 4759 keer gelezen
Nieuws

De Van Allen-gordels - brede gordels met elektrisch geladen deeltjes rondom de aarde - werden vijftig jaar geleden ontdekt, maar herbergen nog vele geheimen. Zo is altijd onduidelijk geweest waarom de dichtheid van energierijke elektronen in de gordels soms plotseling duizend keer zo hoog kan zijn als gemiddeld.

Die 'killer-elektronen' veroorzaken onder andere storingen in de elektronica van satellieten. Theoretici van het Los Alamos National Laboratory in New Mexico hebben nu aanwijzingen gevonden dat de elektronen versneld worden door wisselwerking met elektromagnetische golven.

Ze komen tot die conclusie op basis van satellietmetingen, onder andere van NASA's Polar-kunstmaan. Andere bestaande modellen voor de herkomst van de 'killer-elektronen' zijn niet honderd procent in overeenstemming met de satellietwaarnemingen, aldus de onderzoekers in het juli-nummer van Nature Physics . Het precieze mechanisme van de wisselwerking tussen elektromagnetische golven en elektronen is overigens nog niet opgehelderd.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Water op Aarde niet afkomstig van buitenaf
Lees ook: Hoe gaat het met het ozongat?
Lees ook: Noordpoolijs dunner dan ooit, gat in ozonlaag weer groter
Lees ook: Noordpool zou ijsvrij zijn in 2013
Lees ook: Het HDO waterisotoop in de aardatmosfeer
Lees ook: De Aarde tijdens de schemering

Bekijk alle berichten uit deze categorie.