Nieuws

Van Allen-gordels geven geheimen niet prijs

Geplaatst op 14-07-2007 om 10u27 door Bert Carrein - 4362 keer gelezen
Nieuws

De Van Allen-gordels - brede gordels met elektrisch geladen deeltjes rondom de aarde - werden vijftig jaar geleden ontdekt, maar herbergen nog vele geheimen. Zo is altijd onduidelijk geweest waarom de dichtheid van energierijke elektronen in de gordels soms plotseling duizend keer zo hoog kan zijn als gemiddeld.

Die 'killer-elektronen' veroorzaken onder andere storingen in de elektronica van satellieten. Theoretici van het Los Alamos National Laboratory in New Mexico hebben nu aanwijzingen gevonden dat de elektronen versneld worden door wisselwerking met elektromagnetische golven.

Ze komen tot die conclusie op basis van satellietmetingen, onder andere van NASA's Polar-kunstmaan. Andere bestaande modellen voor de herkomst van de 'killer-elektronen' zijn niet honderd procent in overeenstemming met de satellietwaarnemingen, aldus de onderzoekers in het juli-nummer van Nature Physics . Het precieze mechanisme van de wisselwerking tussen elektromagnetische golven en elektronen is overigens nog niet opgehelderd.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Oceanen nemen steeds minder kooldioxide op
Lees ook: Tunguska-krater misschien gevonden
Lees ook: De herkomst van metalen in de aardkorst
Lees ook: Recordaantal natuurrampen
Lees ook: Nieuwe ijstijd dreigt
Lees ook: Ballonexperiment gaat stralingsgordels aarde onderzoeken

Bekijk alle berichten uit deze categorie.