Nieuws

M83: Het Duizend-Robijnen Stelsel

Geplaatst op 12-01-2011 om 20u00 door Bert Carrein - 5806 keer gelezen
Nieuws

Het grote, heldere, en elegante spiraalstelsel M 83 bevindt zich op slechts 12 miljoen lichtjaar afstand, nabij de zuidwestelijke punt van het zeer langgerekte sterrenbeeld Hydra (Waterslang). Prominente spiraalarmen gemarkeerd door donkere stoflanen en blauwe sterclusters geven dit stelsel zijn populaire naam: het Zuidelijke Molentje.

Maar rozerode stervormingsgebieden die her en der langs de zich naar buiten uitstrekkende spiraalarmen zijn gestrooid en in deze sprankelende kleurencomposiet benadrukt worden, suggereert ook een andere bijnaam: Het Duizend-Robijnen Stelsel. M 83 heeft een diameter van ongeveer 40.000 lichtjaar en is een lid van een groep van melkwegstelsels waartoe ook het actieve sterrenstelsel Centaurus A behoort.

De kern van M 83 zelf is helder in röntgenstraling wat duidt op een hoge concentratie neutronensterren en zwarte gaten, de overblijfselen van een intense geboortegolf van sterren. De scherpe afbeelding, gebaseerd op archiefbeelden van de Wide Field Imager camera van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) toont eveneens voorgrondsterren in onze Melkweg, gekenmerkt door de diffractiespaken, en verre melkwegstelsels op de achtergrond.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Kleurencomposiet: Davide De Martin (Skyfactory)
Credit: European Southern Observatory Science Archive

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Geklutst melkwegstelsel Centaurus A
Lees ook: Melkwegstelsel van opzij: NGC 5866
Lees ook: Eigenaardig melkwegstelselpaar Arp 87
Lees ook: Drie melkwegstelsels in Draco
Lees ook: Twee sterrenstelsels in onze buurt op ramkoers
Lees ook: Hubble fotografeert trio van stelsels

Bekijk alle berichten uit deze categorie.