Nieuws

M83: Het Duizend-Robijnen Stelsel

Geplaatst op 12-01-2011 om 20u00 door Bert Carrein - 4673 keer gelezen
Nieuws

Het grote, heldere, en elegante spiraalstelsel M 83 bevindt zich op slechts 12 miljoen lichtjaar afstand, nabij de zuidwestelijke punt van het zeer langgerekte sterrenbeeld Hydra (Waterslang). Prominente spiraalarmen gemarkeerd door donkere stoflanen en blauwe sterclusters geven dit stelsel zijn populaire naam: het Zuidelijke Molentje.

Maar rozerode stervormingsgebieden die her en der langs de zich naar buiten uitstrekkende spiraalarmen zijn gestrooid en in deze sprankelende kleurencomposiet benadrukt worden, suggereert ook een andere bijnaam: Het Duizend-Robijnen Stelsel. M 83 heeft een diameter van ongeveer 40.000 lichtjaar en is een lid van een groep van melkwegstelsels waartoe ook het actieve sterrenstelsel Centaurus A behoort.

De kern van M 83 zelf is helder in röntgenstraling wat duidt op een hoge concentratie neutronensterren en zwarte gaten, de overblijfselen van een intense geboortegolf van sterren. De scherpe afbeelding, gebaseerd op archiefbeelden van de Wide Field Imager camera van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) toont eveneens voorgrondsterren in onze Melkweg, gekenmerkt door de diffractiespaken, en verre melkwegstelsels op de achtergrond.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Kleurencomposiet: Davide De Martin (Skyfactory)
Credit: European Southern Observatory Science Archive

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: NGC 1531/2: Melkwegstelsels in interactie
Lees ook: NGC 4449: Close-up van een klein melkwegstelsel
Lees ook: Melkwegstelsel van opzij: NGC 5866
Lees ook: Mysterieuze bron van straling
Lees ook: Waarom hebben sterrenstelsels een egaal uiterlijk?
Lees ook: Twee dansende sterrenstelsels

Bekijk alle berichten uit deze categorie.