Nieuws

Astronomen ontdekken zwart gat in jong sterrenstelsel

Geplaatst op 12-01-2011 om 20u06 door Bert Carrein - 6769 keer gelezen
Nieuws

In een jong en vrij nabij sterrenstelsel hebben Amerikaanse astronomen een zwart gat gevonden met tien keer de massa van onze zon, meldt de online-editie van het vakblad Nature. De vondst werpt een nieuw licht op de geschiedenis van de kosmos.

Het zwart gat bevindt zich in het kleine, onregelmatig gevormde sterrenstelsel Henize 2-10, op 30 miljoen lichtjaar van ons. Het dwergstelsel staat bekend om zijn grote stervorming. Astronomen vermoeden dat het kleine sterrenstelsel veel overeenkomsten vertoont met de eerste stelsels die de kosmos bevolkten.

Dat er nu een zwart gat met een dergelijke massa in zo'n dwergsterrenstelsel is gevonden, is zowat een verrassing en doet vermoeden dat zwarte gaten zich voor het sterrenstelsel vormden, zeggen de wetenschappers rond Amy Reines van de Universiteit van Virginia. In het merendeel van de grote sterrenstelsels, zoals onze Melkweg, bevinden zich in het centrum zwarte gaten met honderden keren de massa van onze zon.

Zoals het universum nu is, is er een constante ratio tussen de massa van het stelsel en het zwarte gat. Daarom denken astrofysici dat de ontwikkeling van zwarte gaten en sterrenstelsels nauw met elkaar verbonden is. Zo'n zwart gat zou aldus de "kiem" zijn waaromheen zich later de kern van een sterrenstelsel vormt.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
In het midden van het dwergstelsel bevindt zich een massief zwart gat.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Dubbel zwart gat in 3C 75
Lees ook: De planeet zal niet verzwelgen op 10 september
Lees ook: De kip of het ei: eerst zwarte gaten of eerst sterrenstelsels?
Lees ook: Zwartegatenjagers vestigen nieuw afstandsrecord
Lees ook: Reeds in beginjaren van het universum vraatzuchtige zwarte gaten
Lees ook: Onderzoek naar zwarte gaten met GEMS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.