Nieuws

Kepler vindt eerste exoplaneet die uit gesteente bestaat

Geplaatst op 12-01-2011 om 20u08 door Bert Carrein - 3564 keer gelezen
Nieuws

De Keplersatelliet van de NASA heeft voor het eerst in zijn missie samen met telescopen op de grond een planeet buiten ons zonnestelsel gevonden die uit gesteente bestaat. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau bekendgemaakt.

Op basis data die gedurende acht maanden werden vergaard, kwamen wetenschappers tot de bevinding dat exoplaneet Kepler-10b uit gesteente bestaat. "Het is het eerst solide bewijs van (het bestaan van) een gesteenteplaneet die rond een andere ster dan de onze wentelt", zegt wetenschapper Natalie Batalha van de NASA. Het hemellichaam is 1,4 keer zo groot als de aarde en is de tot nu toe kleinst ontdekte planeet buiten ons zonnestelsel.

De in maart 2009 gelanceerde en 590 miljoen dollar kostende Kepler speurt in het bijzonder naar aarde-achtige planeten in of nabij de levensvatbare zone rond sterren in onze Melkweg, in de zone van een planetair stelsel waar er vloeibaar water op het oppervlak van een planeet kan zijn. Exoplaneet Kepler-10b bevindt zich echter 20 keer dichter tot moederster Kepler-10 dan Mercurius tot onze Zon, goed voor een omloop van 0,84 dagen, en bevindt zich (dus) niet in dat levensvatbaar gebied. Kepler-10 b draait in een stelsel op meer dan 2.000 lichtjaar van ons.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Eerste COROT symposium van 2 tot 5 februari in Parijs
Lees ook: Toch geen exoplaneet?
Lees ook: Planeten rond dubbelsterren
Lees ook: Jongste exoplaneet ontdekt
Lees ook: Kepler ontdekt mogelijk levensvatbare planeten
Lees ook: Kleinste exoplaneet ooit ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.