Nieuws

Krijgen we binnenkort een tweede zon aan de hemel? (updates)

Geplaatst op 21-01-2011 om 17u13 door Bert Carrein - 9146 keer gelezen
Nieuws

Lees ook de uodates onderaan dit bericht.
Voorlopig nog voorbehouden voor ondermeer Tatooine, de thuisplaneet van Jabba de Hutt, maar volgens sterrenkundigen straks ook bij ons: twee zonnen aan de hemel. Het kan blijkbaar al van 2012. Reden is Betelgeuze (alpha Orionis), na Rigel de helderste ster in het sterrenbeeld Orion en de tweede grootste ster in onze melkweg. Betelgeuze, een zogenaamde rode superreus, is aan het eind van zijn leven, en kan op ieder moment supernova worden. Als dat gebeurt zal gedurende verschillende weken een tweede zon op aarde in de hemel staan. Waarschijnlijk zullen we in die periode geen nacht hebben.

Sinds begin 2010 worden aan het oppervlak van Betelgeuze - op 430 lichtjaar van hier - heldere vlekken gezien die qua omvang groter zijn dan de afstand tussen zon en aarde (150 miljoen kilometer). Die vlekken worden veroorzaakt door opstijgend heet gas uit het inwendige van de ster. Ze zijn een teken dat Betelgeuze aan het einde van haar leven is en "ieder moment" supernova kan gaan. Lees: op spectaculaire wijze explodeert. Ze "vlamt op" met de lichtkracht van honderden miljoenen tot meer dan een miljard zonnen.

Brad Carter, Senior Lecturer of Physics aan de University of Southern Queensland, expert terzake, meent dat dat al kan gebeuren van pakweg 2012. Het resultaat zal neerkomen op een tweede zon aan onze hemel; eentje die waarschijnlijk gedurende een aantal weken nog feller zal schijnen als onze vertrouwde zon. Daarna deemstert het effect over de periode van een een aantal maanden weg. In de initiële fase is het volgens Carter waarschijnlijk dat we "geen nacht zullen hebben".

Slecht nieuws voor vampieren wellicht, maar niet noodzakelijk voor ons. Door de supernova zal onze aarde gebombardeerd worden door neutrino's, wat op zich ongevaarlijk is voor de mens. Volgens Carter en zijn collega's valt er niks te vrezen, en wordt het gewoon een geweldige lichtshow. De kans dat wij die mogen meemaken is naar sterrenkundige normen groot, naar gewone normen klein, want "ieder moment" is tussen nu en 10.000 jaar in astronomische termen. Maar desondanks duiken de doemscenario's langs alle kanten op. Dat 2012 nu net het jaar is waarop de Maya's het einde der tijden zouden hebben voorspeld, past mooi in de kraam van de verkondigers van een nakende apocalyps.

Update: Betelgeuse verliest massa en zou "weldra" ontploffen in een supernova. Maar de term "weldra" moet op astronomische schaal worden gezien, zei astronoom Jim Kaler van de Universiteit van Illinois tegenover een zustersite van space.com. Niemand weet wanneer de ster, die 10 tot 20 keer zoveel massa als onze Zon heeft, zal ontploffen. Eenmaal Betelgeuse een supernova wordt, zal het hemellichaam niet oplichten als een tweede zon aan ons firmament, beklemtoont de sterrenkundige ook. De supernova zou wel zowat de helderheid hebben van een halve maan, zichtbaar in vol daglicht en schaduwen afwerpend.

Nog volgens Kaler is er geen enkele reden om bang te zijn van deze supernova. Met een afstand van zowat 600 lichtjaar bevindt Betelgeuse, ook bekend als Alpha Orionis, zich te ver van ons opdat uitgespuwde materie en straling schade kunnen aanrichten. Het wordt ook een type van supernova waarbij er geen uitbarstingen van schadelijke gammastraling zullen zijn.

Wel zal de knal een zootje maken van het sterrenbeeld Orion, waarvan Betelgeuse een boegbeeld is.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Astronomen bekijkt Eta Carinae van dichterbij
Lees ook: Verste supernova ooit ontdekt
Lees ook: "Enorme supernova dreigt aarde in toekomst te vernietigen"
Lees ook: Supernova in M100
Lees ook: Zwakke supernovae gerelateerd aan gammaflitsen?
Lees ook: Enorme supernova door zwaarste sterren in het heelal

Bekijk alle berichten uit deze categorie.