Nieuws

NASA bereidt extra shuttlevlucht voor

Geplaatst op 22-01-2011 om 00u22 door Bert Carrein - 2134 keer gelezen
Nieuws

NASA start de voorbereidingen voor een extra missie van een spaceshuttle, die op 28 juni naar het Internationaal Ruimtestation ISS moet vertrekken.

In de nasleep van het dodelijke ongeluk met het ruimteveer Columbia op 1 februari 2003 was beslist dat de drie resterende spaceshuttles eind 2010 op stal moesten. De twee resterende missies, met de Discovery en de Endeavour, kregen echter met herhaaldelijk uitstel te maken en vinden pas dit jaar plaats.

Er was echter ook al maanden speculatie over een extra missie naar het ISS door spaceshuttle Atlantis. Het Congres heeft al met het principe ingestemd, maar de financiering ervan blijft onzeker en heeft goedkeuring van de wetgever nodig.

Momenteel dient de Atlantis, waarmee Dirk Frimout in 1992 heeft gevlogen, als reddingssloep voor het geval er iets misgaat met de andere twee shuttles. Een omschakeling naar een volwaardige bevoorradingsmissie naar het ISS is geen onoverkomelijke klus. De NASA heeft de hoofden van het ISS- en het shuttleprogramma alvast opdracht gegeven maatregelen te nemen om zo'n vlucht mogelijk te maken. Deze 135ste vlucht van een ruimteveer zou dan wel degelijk de laatste worden.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA hoopt spaceshuttle tot 2015 in dienst te houden
Lees ook: Atlantis draait dag langer om de aarde
Lees ook: Shuttle Atlantis succesvol naar ISS gelanceerd
Lees ook: NASA zal Discovery toch lanceren ondanks problemen
Lees ook: Discovery geland na extra baan om aarde
Lees ook: Endeavour op weg naar huis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.