Nieuws

Nieuw planetenstelsel ontdekt

Geplaatst op 08-02-2011 om 16u31 door Bert Carrein - 4201 keer gelezen
Nieuws

Amerikaanse astronomen hebben een nieuw planetenstelsel ontdekt. Rond de ster Kepler-11 staan zeker zes planeten. De afstand tussen die planeten en deze ster is zo klein, dat er waarschijnlijk geen leven mogelijk is. Het gaat om het meest compacte planetenstelsel dat ooit is gevonden.

Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag bekendgemaakt. De ontdekking verschijnt donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De ster en de zes planeten staan op ongeveer 2000 lichtjaar afstand van de aarde. Het stelsel werd ontdekt met de ruimtetelescoop Kepler. Die werd twee jaar geleden gelanceerd om te zoeken naar planeten als de aarde buiten ons zonnestelsel. In theorie is daar leven mogelijk, als zo'n planeet niet te dicht bij en niet te ver van zijn ster staat.

In zijn zoektocht kijkt de Kepler naar ongeveer een kwart procent van de sterrenhemel. In dat minieme gebied heeft de Kepler al meer dan 1200 planeten ontdekt. Ruim vijftig daarvan bevinden zich in de zogeheten 'bewoonbare zone'. "Het feit dat we zo veel planeten hebben gevonden in zo'n piepklein gedeelte van de hemel geeft aan dat er in het heelal mogelijk talloze planeten rond sterren als de zon draaien", stelt de NASA.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Planeet even groot als zijn ster
Lees ook: Exoplaneet draait in omgekeerde richting
Lees ook: Rijkste planetaire stelsel ooit ontdekt
Lees ook: Gedetailleerde waarnemingen van planetenstelsels in wording
Lees ook: Eerste meervoudig planetenstelsel met transitmethode ontdekt
Lees ook: De verre toekomst van ons eigen zonnestelsel, ergens anders

Bekijk alle berichten uit deze categorie.