Nieuws

Zeer verre sterrenstelsels gevonden

Geplaatst op 14-07-2007 om 10u28 door Bert Carrein - 2445 keer gelezen
Nieuws

In het verre uiteinde van het heelal is mogelijk een nieuwe populatie sterrenstelsels gevonden, zo staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Astrophysical Letters. Het licht van de objecten zou er dertien miljard jaar over hebben gedaan om ons te bereiken.

Indien die populatie van zes sterrenstelsels met actieve stervorming echt bestaat, betekent dit dat er zich in de prille jeugd van het universum (nu zeer oude) sterrenstelsels hebben gevormd, toen de kosmos nog maar 500 miljoen jaar oud was of vier procent van zijn huidige leeftijd had, aldus het internationaal team van astronomen dat met de Keck-telescoop op Hawai heeft gewerkt.

Het ontdekken van de eerste sterren en sterrenstelsels die oplichten is een van de grote objectieven van de kosmologen. Maar de huidige telescooptechnologie laat dit nog niet toe. De wetenschappers doen daarom een beroep op natuurlijke fenomenen en de fundamentele wetten van de fysica zoals het fenomeen van de door Albert Einstein voorspelde en achteraf bewezen gravitationele lenzen. Die bestaan erin dat een object het licht van een daarachter gelegen object via zijn gravitatie ombuigt waardoor het toch te zien is.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Het Sombrerostelsel gezien door Hubble
Lees ook: Melkwegstelselgroep HCG 87
Lees ook: Sterrenstelsels gecategoriseerd door computers
Lees ook: Helder spiraalstelsel M81 door de ogen van Hubble
Lees ook: Diepe opname van het Draaikolkstelsel
Lees ook: Markarian's ogen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.