Nieuws

Enorme duinen op Mars verplaatsen zich

Geplaatst op 08-02-2011 om 16u32 door Bert Carrein - 2660 keer gelezen
Nieuws

De enorme zandduinen in het noorden van Mars blijven niet zoals vroeger gedacht onbeweeglijk. Een hogedefinitiecamera op de Amerikaanse onbemande sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) toont aan dat zij plotseling maar ook traag veranderen, zo hebben wetenschappers van de Universiteit van Arizona gezegd.

De donkere duinen bedekken een oppervlak zo groot als de Amerikaanse staat Texas. Voor een observatiecampagne door de MRO was er daar weinig verandering opgemerkt en ging men ervan uit dat die duinen zich al lang geleden hadden gevormd, toen de wind op Mars nog veel krachtiger was, vertelde Candice Hansen die met het HiRiSe-instrument op de MRO werkte. Zij stond naar eigen zeggen "versteld" van het aantal en de omvang van de veranderingen in de zandduinen. De observaties duurden twee Marsjaren, wat overeenkomt met vier aardse jaren.

Wetenschappers hebben twee verklaringen, met als eerste het seizoensgebonden afsmelten van het CO2-ijs. In de winter ligt op die duinen een ijslaag. Wanneer de temperatuur in de lente weer stijgt, wordt de stikstofdioxide weer een gas. Die gasstromen destabiliseren het zand, veroorzaken zandlawines die op hun beurt nieuwe ravijnen en plateaus tot stand brengen. Een tweede verklaring is dat er op Mars krachtiger windstoten zouden zijn dan gedacht.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: MSL uitgesteld, Phobos-Grunt gaat wel door
Lees ook: NASA en Microsoft openen interactieve site rond Mars
Lees ook: Aspergekweek mogelijk op Mars
Lees ook: Toch weer hoop op organische moleculen in Mars' bodem
Lees ook: Dawn vliegt lang Mars
Lees ook: Week 2: Leven op Mars? (deel 1)

Bekijk alle berichten uit deze categorie.