Nieuws

Astrium wil met VS-bedrijf goedkope draagraket bouwen

Geplaatst op 09-02-2011 om 13u35 door Bert Carrein - 2066 keer gelezen
Nieuws

De ruimtevaartdochter van de Europese groep EADS, Astrium, is bereid een alliantie aan te gaan met het Amerikaanse bedrijf Alliant Techsystems om een goedkope draagraket te ontwikkelen, ook voor bemand ruimtetransport. Dat meldt de zakenkrant Wall Street Journal (WSJ).

Astrium vervaardigt in essentie de Europese Ariane-draagraket, Alliant Techsystems is een voormalig filiaal van Honeywell, gespecialiseerd in voortstuwingssystemen. Het is in hoge mate betrokken bij de spaceshuttle. De twee groepen zouden een nieuwe draagraket gaan ontwikkelen met de naam Liberty. Die moet een nuttige lading van 22 ton in een lage baan kunnen brengen. Ze moet compatibel zijn met alle projecten van ruimtevehikels die nu worden ontwikkeld.

Volgens Alliant Techsystems zou een lancering minder dan 180 miljoen dollar moeten kosten, 40 procent minder dan de tarieven van Boeing en Lockheed Martin, de industriële partners van de NASA en de Amerikaanse luchtmacht. Er dienen echter nog politieke en financiële partners in de VS te worden overtuigd, aldus nog de WSJ.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Commerciële bedrijven bevoorraden ISS
Lees ook: Lancering GLAST uitgesteld
Lees ook: Ariane-raket met 2 satellieten gelanceerd
Lees ook: NASA recruteert soulzangeres Mary J. Blise
Lees ook: Rusland stopt met ruimtetoerisme naar ISS
Lees ook: Morgen 500e mens de ruimte in

Bekijk alle berichten uit deze categorie.