Nieuws

Wat met asteroïde Apophis in 2036?

Geplaatst op 10-02-2011 om 17u41 door Bert Carrein - 9085 keer gelezen
Nieuws

Armageddon heeft een nieuwe datum en ditmaal is het niet 2012. Dat beweren Russiche wetenschappers die de exacte datum hebben berekend waarop de asteroïde Apophis zal clashen met onze aardbol. Zij die geboren zijn op 13 april, kunnen alvast een groots feest plannen in het jaar 2036.

"Apophis zal op 13 april 2029 tot op 37 à 38.000 kilometer van de aarde genaderd zijn", dixit de Russische professor Leonid Sokolov van de staatsuniversiteit van Sint-Petersburg. Zeven jaar later zou een botsing volgen. Een woestijn zo groot als Frankrijk kan het gevolg zijn. Dit alles in voorwaardelijke wijs, want meer dan waarschijnlijk zal Apophis de komende jaren uit elkaar vallen in kleinere stukken die kunen botsen met de Aarde. Het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos wil alvast geen risico's nemen. Het wil de asteroïde, die een diameter heeft van ongeveer 350 meter, van koers doen wijzigen.

Dat willen ze doen door een speciaal schip tegen de grote brok te laten botsen. Apophis vernietigen met een kernkop zou uitgesloten zijn. Zo'n honderd jaar geleden verwerkte Siberië een komeetinslag. Die had een kracht van meer dan duizend atoombommen op Hiroshima. Apophis zou drie keer groter zijn dan de komeet van toen. In 2009 kwam Aphopis al eens in het nieuws, toen wetenschappers voorspelden dat er twee procent kans op een botsing was.

Ook de NASA houdt de asteroïde nauwlettend in de gaten. "Technisch gesproken hebben de Russen gelijk. Er is inderdaad een kans dat Apophis in 2036 zal inslaan op de Aarde", zegt Donald Yeomans, hoofd van NASA's 'Near-Earth Object Program Office". "Maar die kans is amper één op 250.000 groot." Apophis is dan 'slechts' iets breder dan twee voetbalvelden, bekijk in de video hieronder wat een grotere asteroïde kan teweegbrengen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Onderzoek naar deels in aardatmosfeer opgebrande planetoïde
Lees ook: Asteroïde van 70 meter scheerde langs de Aarde
Lees ook: Ruimteschip moet asteroïde-inslag voorkomen
Lees ook: Potentieel gevaarlijke asteroïde in 2182
Lees ook: Asteroïde scheert over enkele weken rakelings langs de Aarde
Lees ook: Einde dinotijdperk door botsing in planetoidengordel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.