Nieuws

Volg lancering laatste ruimtereis Endeavour live op desterren.net! (updates)

Geplaatst op 13-05-2011 om 13u21 door Bert Carrein - 4707 keer gelezen
Nieuws

Update: De nieuwe datum van de lancering staat nu vast op maandag 16 mei 2011, om 14h56. Je zal de lancering live kunnen volgen op deze pagina en de startpagina van desterren.net

Op Cape Canaveral in Florida is het aftellen begonnen voor de lancering van het ruimteveer Endeavour voor zijn laatste reis, meldt de NASA.

Met 80 procent kans op goed weer is de meteo zeer gunstig voor de 25ste en laatste start van de Endeavour, het jongste ruimteveer van de NASA. De zeskoppige bemanning is ook al vanuit Houston op het Kennedy Space Center in Florida aangekomen.

Belangrijkste doelstelling van de voorlaatste missie van een ruimteveer is het naar het Internationaal Ruimtestation ISS brengen van de zeven ton wegende Alpha-Magnetische Spectrometer, een 1,5 miljard euro kostend ambitieus instrument om de grootste mysteries van het heelal aan te pakken zoals het bestaan van antimaterie en het wezen van de donkere materie.

Normaal zal de Amerikaanse president Barack Obama met zijn gezin de start bijwonen, net als het Congreslid Gabrielle Giffords dat in januari zwaar gewond is geraakt bij een schietpartij. Haar echtgenoot is gezagvoerder van de Endeavour en hij is op de Cape begroet door zijn tweelingbroer Scott Kelly die onlangs van het ISS is teruggekeerd. De andere opvarenden zijn piloot Greg Johnson, vluchtingenieur Roberto Vittori van het Europese Ruimtevaartbureau ESA en de ruimtewandelaars Drew Feustel, Mike Fincke en Greg Chamitoff. De missie duurt 14 dagen. In juni maakt de Atlantis de laatste vlucht van een Amerikaans ruimteveer.

Endeavour vertrekt morgen (vrijdag 29 april) om 21h47 Belgische tijd. De lancering zal live te volgen zijn op desterren.net.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Endeavour keert terug van ISS
Lees ook: NASA wil uitstel Endeavour afwenden
Lees ook: Atlantis zal dit jaar niet vertrekken
Lees ook: NASA zal Discovery toch lanceren ondanks problemen
Lees ook: Atlantis los van ISS
Lees ook: Lancering Endeavour uitgesteld door waterstoflek

Bekijk alle berichten uit deze categorie.