Grootse spiraalstelsels lijken vaak met alle eer te gaan strijken, pronkend met hun jonge, heldere, blauwe sterclusters in sierlijke, symmetrische spiraalarmen. Maar kleine, onregelmatige melkwegstelsels vormen óók sterren.
Om precies te zijn ondergaat het hieronder afgebeelde dwergstelsel NGC 1569 een geboortegolf van stervormingsactiviteit die, naar men aanneemt, ruim 25 miljoen jaar geleden begon. De resulterende turbulente omgeving wordt gevoed door supernova-ontploffingen, aangezien deze kosmische detonaties materie uitspuwen die weer aanleiding kan geven tot verdere stervorming.
Twee massieve sterclusters — jeugdige versies van de bolhopen in ons eigen spiraalstelsel De Melkweg — zijn links van het midden zichtbaar in deze prachtige, met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop gemaakte afbeelding. De onderstaande afbeelding bestrijkt een gebied met een doorsnede van ongeveer 8000 lichtjaar in NGC 1569.
Op slechts 11 miljoen lichtjaar afstand biedt dit relatief dichtbije geboortegolfstelsel sterrenkundigen een uitstekende gelegenheid om sterpopulaties te bestuderen in snel evoluerende melkwegstelsels. NGC 1569 is te vinden in het langnekkige sterrenbeeld Camelopardalis (Giraffe).
Credit: NASA, ESA, Hubble Heritage (STScI / [urlhttp://www.aura-astronomy.org/]AURA)
Met dank aan: A. Aloisi (STScI / ESA) et al.
Bron: http://www.apod.nl
Lees ook: 'Zwervende' sterrenhopen
Lees ook: Jonge sterrenhoop komt maar niet tot rust
Lees ook: Bolhopen minder ver ontwikkeld dan gedacht
Lees ook: Dwergstelsels in de Coma Cluster
Voortaan kun je alle nieuwsberichten van desterren.net ook volgen op Twitter en Facebook!
Dit engelstalig magazine is een echte aanrader voor de ware astronomie-liefhebber!
Bestellen of meer info »