Nieuws

Dichtste en meest solide exoplaneet tot nu toe gevonden

Geplaatst op 04-05-2011 om 12u53 door Bert Carrein - 2635 keer gelezen
Nieuws

Canadese wetenschappers hebben de meest solide en dichtste planeet tot nu toe gevonden. Zij spreken van een erg belangrijke ontdekking. Dat meldt de Engelse krant The Daily Mail. 55 Cancri E heeft de dichtheid van lood en een oppervlaktetemperatuur van 2,700 graden. De planeet draait in amper 18 uur rond haar ster, die vanop de aarde met het blote oog zichtbaar is.

De rotsachtige planeet heeft een diameter van 21.000 kilometer waardoor deze 60 procent groter is dan de aarde. De massa van de planeet is echter acht keer zo massief als de aarde, en heeft een dichtheid die dubbel zo groot is. Dankzij deze massa en dichtheid, heeft 55 Cancri E een sterke zwaartekracht, waardoor wetenschappers vermoeden dat er toch een atmosfeer aanwezig is.

Hoewel er, onder andere door de veel te hoge temperatuur, geen leven mogelijk is op de planeet, zou de ontdekking ervan toch een belangrijke doorbraak kunnen betekenen in het onderzoek naar de evolutie van planeten. Soortgelijke planeten zijn namelijk erg interessant voor wetenschappers, aangezien er leven zou kunnen mogelijk zijn indien aan alle voorwaarden voldaan wordt.

Aangezien de planeet zo dicht bij een ster staat, kan er erg veel informatie van de planeet vergaard worden. Volgens Josh Winn van het Massachussetts Institute of Technology is 55 Cancri E "een perfect laboratorium om testen om allerlei dingen te testen". Hierdoor zouden huidige hypotheses en theorieën getoetst kunnen worden aan de werkelijkheid.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Dampkring en schijngestalten exoplaneet gefotografeerd
Lees ook: Extreem lichte exoplaneet ontdekt
Lees ook: Donkerste planeet gloeit als stukje houtskool
Lees ook: Methaan gevonden op exoplaneet
Lees ook: Eerste echte foto van planeet buiten ons zonnestelsel
Lees ook: Wetenschappers ontdekken mogelijk super-aarde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.