Nieuws

NASA geeft Marsjeep Spirit op

Geplaatst op 26-05-2011 om 13u04 door Bert Carrein - 2182 keer gelezen
Nieuws

De NASA stopt vandaag de pogingen om nog contact te krijgen met de Marsrobot Spirit die zich op het oppervlak van de Rode Planeet bevindt, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau bekendgemaakt.

De laatste communicatie met de jeep, die op 3 januari 2004 landde, dateert van 22 maart 2010. Bij de serie pogingen om weer contact te krijgen, hoopte men ook dat de robot weer zou ontwaken dankzij een toenemende hoeveelheid zonne-energie na de harde Marswinter, die veelal gepaard gaat zonder zonlicht.

Vermoedelijk heeft het zeswielig wagentje de voorbije winter koudere interne temperaturen ondergaan dan in eender welk van de voorgaande zes jaren op Mars. De koude kan talrijke vitale componenten en connecties hebben beschadigd.

De ingenieurs hadden de laatste maanden weinig hoop om weer te communiceren met de Spirit. De NASA wil nu communicatie-uitrusting voor de Spirit gebruiken voor het eveneens onbemande Mars Science Laboratory dat in november wordt gelanceerd.

Oorspronkelijk zou de missie van de Spirit maar drie maanden duren. De enkele weken later gelande tweelingbroer Opportunity doet wel nog aan actieve exploratie van onze buurplaneet.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Blijkbaar gaan de marsrovers toch gewoon door
Lees ook: Marsjeeps worden slimmer
Lees ook: Spirit en Opportunity al vijf jaar op Mars
Lees ook: Marsjeep Opportunity breekt duurrecord
Lees ook: Spirit stuit op vulkanisme op Mars
Lees ook: Water op Mars te zoutig voor aardachtig leven

Bekijk alle berichten uit deze categorie.