Nieuws

Niet alle planeten draaien rond een ster

Geplaatst op 27-05-2011 om 08u23 door Bert Carrein - 2602 keer gelezen
Nieuws

Astronomen hebben een nieuwe klasse van planeten ter grootte van Jupiter gevonden. De planeten reizen alleen door onze Melkweg, dus weg van het licht van een ster, zo heeft de NASA parallel met een publicatie in het vakblad Nature gemeld.

Volgens exoplaneetspecialist Mario Perez van de NASA was het bestaan van planeten op drift voorspeld. Dankzij het afscannen van het centrum van onze Melkweg tussen 2006 en 2007 hebben de deelnemers aan een Japans/Nieuw-Zeelandse studie tien zulke planeten met ruwweg de grootte van de reuzenplaneet Jupiter gevonden.

Het team denkt dat er ongeveer twee keer zoveel dergelijke hemellichamen bestaan dan er sterren zijn. Zij zouden wellicht evenveel voorkomen als planeten die rond een ster draaien. In onze Melkweg alleen al zouden er zodoende biljoenen eenzame planeten zijn. De theorie suggereert ook dat er nog meer Aarde-achtige planeten op drift zijn dan Jupiterachtige.

De ontdekkers menen dat de zwerfplaneten wellicht uit turbulente jonge zonnestelsels zijn gestoten. Of het kunnen bruine dwergsterren zijn die ongeveer even groot zijn als grote planeten. Ook is er nog de vrij onwaarschijnlijke mogelijkheid dat de objecten in zeer verre banen rondom een ster wentelen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Wolk van waterstofgas stevent op ons af
Lees ook: Omega Centauri: De grootste bekende bolhoop
Lees ook: Bolhoop blijkt opgeslokt sterrenstelsel te zijn
Lees ook: Magelhaense wolken niet zo simpel als gedacht
Lees ook: De Melkweg boven Mauna Kea
Lees ook: Sterrenhoop in Melkweg blijkt verrassend normaal

Bekijk alle berichten uit deze categorie.