Nieuws

Een melkwegstelsel is geen komeet

Geplaatst op 27-05-2011 om 08u30 door Bert Carrein - 5918 keer gelezen
Nieuws

Dit prachtige portret van een melkwegstelsel en een komeet werd op 30 december vastgelegd in de hemel boven Hoogeveen (Nederland). De gecombineerde reeks van 60 belichtingen van 60 seconden toont de lieflijk groene coma van komeet 8P/Tuttle nabij zijn voorspelde conjuctie met het Triangulumstelsel.

Door de sterren in elk van de belichtingen op te lijnen verschijnt de langzaam ten opzichte van de achtergrondsterren en dit melkwegstelsel bewegende komeet als een streep. Een alternatieve composietafbeelding, waarin de belichtingen werden opgelijnd op de komeet, toont juist de achtergrondsterren en het stelsel als strepen.

Dit aantrekkelijke hemelse tafereel zou ook een beloning zijn geweest voor de invloedrijke 18e eeuwse kometenjager Charles Messier. Terwijl Messier de franse hemel afspeurde naar kometen, tekende hij nauwkeurig de posities op van objecten die er wazig en komeetachtig uitzagen, maar niet bewogen ten opzichte van de achtergrondsterren en dus beslist geen kometen waren. Het Triangulumstelsel, ook bekend als M 33, is het 33e object in zijn beroemde catalogus van niet-kometen.

Tegenwoordig weten we dat het Triangulumstelsel een groot spiraalstelsel is op een afstand van zo'n 3 miljoen lichtjaar. Komeet 8P/Tuttle, die nèt helder genoeg is om met het blote oog te zien in een donkere noordelijke hemel, staat slechts ongeveer 40 miljoen km (oftewel 2 lichtminuten) ver.

[url=hhttp://apod.nasa.gov/apod/image/0801/M33tuttle_kempenStar.jpg]astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Emiel Kempen

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Melkwegstelsel M82 blaast een supergalactische wind
Lees ook: Eenzaam reuzenstelsel is eigenwijs
Lees ook: Stelsels hebben traumatische periodes doorgemaakt
Lees ook: NGC 4449: Close-up van een klein melkwegstelsel
Lees ook: In het centrum van de Virgo Cluster
Lees ook: Arp 188 en de Getijdestaart van het Kikkervisje

Bekijk alle berichten uit deze categorie.