Nieuws

Een melkwegstelsel is geen komeet

Geplaatst op 27-05-2011 om 08u30 door Bert Carrein - 5850 keer gelezen
Nieuws

Dit prachtige portret van een melkwegstelsel en een komeet werd op 30 december vastgelegd in de hemel boven Hoogeveen (Nederland). De gecombineerde reeks van 60 belichtingen van 60 seconden toont de lieflijk groene coma van komeet 8P/Tuttle nabij zijn voorspelde conjuctie met het Triangulumstelsel.

Door de sterren in elk van de belichtingen op te lijnen verschijnt de langzaam ten opzichte van de achtergrondsterren en dit melkwegstelsel bewegende komeet als een streep. Een alternatieve composietafbeelding, waarin de belichtingen werden opgelijnd op de komeet, toont juist de achtergrondsterren en het stelsel als strepen.

Dit aantrekkelijke hemelse tafereel zou ook een beloning zijn geweest voor de invloedrijke 18e eeuwse kometenjager Charles Messier. Terwijl Messier de franse hemel afspeurde naar kometen, tekende hij nauwkeurig de posities op van objecten die er wazig en komeetachtig uitzagen, maar niet bewogen ten opzichte van de achtergrondsterren en dus beslist geen kometen waren. Het Triangulumstelsel, ook bekend als M 33, is het 33e object in zijn beroemde catalogus van niet-kometen.

Tegenwoordig weten we dat het Triangulumstelsel een groot spiraalstelsel is op een afstand van zo'n 3 miljoen lichtjaar. Komeet 8P/Tuttle, die nèt helder genoeg is om met het blote oog te zien in een donkere noordelijke hemel, staat slechts ongeveer 40 miljoen km (oftewel 2 lichtminuten) ver.

[url=hhttp://apod.nasa.gov/apod/image/0801/M33tuttle_kempenStar.jpg]astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Emiel Kempen

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Twee sterrenstelsels in onze buurt op ramkoers
Lees ook: Lyman Alfa Blob
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1672
Lees ook: Piepjonge en hyperactieve sterrenfabriek ontdekt
Lees ook: "Zwarte gaten waren eerder dan sterrenstelsels"
Lees ook: Diepe opname van het Draaikolkstelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.