Nieuws

Meer en meer kans dat Saturnusmaan Enceladus leven herbergt

Geplaatst op 24-06-2011 om 10u45 door Bert Carrein - 5828 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers hebben vorig jaar bevestigd dat de mysterieuze maan van Saturnus een ondergrondse oceaan bevat met vloeibaar water. Deze grote doorbraak werd gemaakt door de ruimtesonde Cassini in een baan rondom Saturnus.

Vandaag hebben wetenschappers de gegevens van verschillende fly-by's van Cassini bij Enceladus verder geanalyseerd en zo tot de conclusie gekomen dat de oceaan niet alleen bestaat uit vloeibaar water, maar dat het ook nog eens om zout water zou kunnen gaan.

Bewijs van vloeibaar water op Saturnus' maan Enceladus

Cassini's 'kosmische stofanalysator' heeft deeltjes gedetecteerd die van relatief lage zoutwaarde waren tijdens het passeren over Enceladus' tijgerstrepen. 'Tijgerstrepen', een complexe reeks van groeven die de ijskorst van de maan doorklieven, laten toe dat prominente damp- en stofpluimen in de ruimte gestuwd worden (foto onder). Maar tijdens nabijere fly-by's lijkt het erop dat de stofpluimen een zeer 'oceaan-achtige' samenstelling hebben, vertelt NASA.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Dit wijst erop dat de meeste, of zelfs alle ijsdeeltjes en waterdamp die in de ruimte terechtkomen, afkomstig zijn van een ondergrondse, vloeibare en zoute oceaan.

"Op dit moment is er geen enkele mogelijke manier om een constante afvloeiing van zoutrijke korrels te produceren uit het ijs van de tijgerstrepen, behalve dan uit het zout water onder Enceladus' ijsoppervlak," vertelt Frank Postberg, wetenschapper uit het Cassini team.

Kan Saturnus' maan Enceladus buitenaards leven onderhouden?

Wanneer zoutwater bevriest, lekt het zout eruit, waardoor zuiver waterijs achterblijft. Een voorbeeld hiervan zijn de ijsbergen op aarde: het ijs is zuiver waterijs, het zout is teruggedreven in de oceaan tijdens het bevriezen van het water. Als deze deeltjes afkomstig zijn van het ijsoppervlak op Enceladus zouden ze geen zout bevatten. Hierdoor duiden de resultaten een oorsprong aan van vloeibaar, zout water.

Deze deeltjes, vastgesteld in de pluimen van Enceladus boven de tijgerstrepen, zijn redelijk groot maar ook rijk aan natrium en kalium.

Men denkt dus dat er Enceladus een vloeibare waterreserve herbergt, ongeveer 80 kilometer onder het bevroren oppervlak. Het water zou zelfs theoretisch gezien vloeibaar moeten zijn doordat de oceaan wordt opgewarmd door de getijdekrachten die Saturnus op Enceladus uitoefent en door radioactieve kernreacties in het binnenste van de maan.

Er wordt gesteld dat het zout afkomstig is van rondspattend water zodat zoutdeeltjes van het rotsachtige binnenste van de maan worden opgelost. Aangezien het vloeibare oceaanwater onder gigantische druk staat, is er een zeer grote drukuitlaat wanneer er een opening ontstaat in de spleten van de tijgerstrepen. Hierdoor raast het zout water naar het maanoppervlak en om zo de ruimte ingestuwd te worden als zoutige waterdamp.

Met dank aan Vincent Carrein voor dit artikel.

Bron: http://news.discovery.com/space/enceladus-may-possess-a-salty-liquid-ocean-110622.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: Saturnusmaan Enceladus verrast astronomen
Lees ook: Geisers op saturnusmaan Enceladus eindelijk verklaard
Lees ook: Enceladus best bewoonbare wereld na de Aarde?
Lees ook: Vloeibaar water op saturnusmaan Enceladus
Lees ook: Verse tijgerstrepen op Saturnusmaan Enceladus
Lees ook: Saturnusmaan Enceladus heeft mogelijk een oceaan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.