Nieuws

Eerste sporen van water op een exoplaneet

Geplaatst op 18-07-2007 om 12u23 door Bert Carrein - 13531 keer gelezen
Nieuws

Voor het eerst zijn sporen van waterdamp gevonden in de atmosfeer van een planeet buiten ons zonnestelsel, een exoplaneet, zo staat te lezen in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature. De ontdekking geeft aan dat deze basisvoorwaarde voor leven ook ver van ons aanwezig is. Het object in kwestie is een door de krachtige en in 2003 gelanceerde Spitzertelescoop van de NASA gevonden exoplaneet van de klasse van 'hete Jupiters'.

De welluidende naam van de planeet is HD 189733b. Zij bevindt zich in de constellatie Vulpecula (Kleine Vos), op zowat 60 lichtjaar van ons. De classificatie "hete Jupiters" komt van het feit dat zij op korte afstand van hun moederster baantjes trekken en dus extreem heet zijn. Op hun dagzijde is het 2000 graden celsius, op hun nachtzijde 500 graden. Wat betreft grootte zijn ze te vergelijken met 'onze Jupiter'.

HD 189733b is een kwart zo groot als Jupiter en draait rond de moederster op een afstand die dertig keer kleiner is dan die van onze planeet ten opzichte van de Zon. De planeet werd in 2005, toen ze voor haar ster HD 189733 passeerde, ontdekt door een internationaal team van astronomen onder leiding van Giovanna Tinetti, werkend voor het Europese Ruimtevaartbureau ESA, het University College in Londen en het Instituut voor Astrofysica van Parijs (CNRS). De grote nieuwigheid is dat spectrale analyse van de infrarode beelden de aanwezigheid van waterdamp in de atmosfeer van dit hemellichaam heeft aangetoond.

"Niettegenstaande deze exoplaneet verre van bewoonbaar is en een eerder vijandige omgeving is, bewijst onze ontdekking dat water meer in het heelal kan voorkomen dan totnogtoe gedacht", aldus Tinetti. "Onze analysemethode is dus in de toekomst te gebruiken voor omgevingen die leven meer genegen zijn". Hét objectief van de exoplanetenjagers heden ten dage is het vinden van een gesteenteachtige planeet met water. "Indien dit gebeurt zal er een echt bewijs zijn van de mogelijkheid om planeten buiten ons zonnestelsel te vinden waar leven kan zijn. De ontdekking van water op een gasgigant is een belangrijke stap naar zo'n vondst", aldus de astronome.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een tweede Aarde op slecht 4 lichtjaar?
Lees ook: Bestaan van waterwereld buiten het zonnestelsel bevestigd
Lees ook: Super-Aardes cirkelen wellicht rondom andere sterren
Lees ook: Dampkring en schijngestalten exoplaneet gefotografeerd
Lees ook: Europese onderzoekers ontdekken nieuwe exoplaneet
Lees ook: Nieuwe aanwijzing voor water op superaarde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.