Nieuws

Dubbelster vertoont vreemd gedrag

Geplaatst op 04-07-2011 om 13u35 door Bert Carrein - 2399 keer gelezen
Nieuws

Met de Canadese MOST-satelllet zijn onverwacht grote veranderingen ontdekt in het gedrag van CV Serpenits - een bijzondere dubbelster in het sterrenbeeld Slang die uit twee extreem hete sterren bestaat. Een van de twee sterren is een zogeheten Wolf Rayet-ster.

Hij produceert een extreem krachtige sterrenwind, waarin veel koolstof voorkomt - het product van de heliumfusie die het laatste levensstadium van de ster markeert. In die sterrenwind ontstaan op nog onopgehelderde wijze ook veel stofdeeltjes die rijk zijn aan koolstofverbindingen. De intensiteit van de sterrenwind kan afgeleid worden uit onderzoek aan de andere ster in het systeem: het licht van die ster wordt tijdens elke omloop enige tijd verzwakt door absorptie in de sterrenwind van de Wolf Rayet-ster.

Uit de MOST-metingen, uitgevoerd in 2009 en 2010, blijkt nu dat de dichtheld van die sterrenwind variaties van wel 70 procent vertoont. Volgens de onderzoekers, die hun resultaten presenteerden up de jaarbijeenkomst van de Canadian Astronomical Society (CASCA) in London, Ontario, zijn die grote veranderingen mogelijk gerelateerd aan de productie van stofdeeltjes.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NU)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Kepler vindt planetenstelsel met dubbelster
Lees ook: Dubbelster omgeven door nevel
Lees ook: Bizarre bewegingen in dubbelster DI Hercules
Lees ook: Een middelsterk polair dubbelstersysteem
Lees ook: Wat zijn dubbelsterren?
Lees ook: Meer kans op botsingen in planetenstelsels met dubbelsterren

Bekijk alle berichten uit deze categorie.