Nieuws

Nieuwe perspectieven voor een nat Mars-verleden

Geplaatst op 04-07-2011 om 16u08 door Bert Carrein - 2689 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zien nieuw bewijs dat sporen van water suggereert onder een dun laagje ijzeroxide of roest. Vergelijkbare omstandigheden werden ook gevonden op rotsen in de Mojave woestijn van Californië, VS.

Mars zou kunnen worden gesport met nog meer flarden van carbonaten dan aanvankelijk vermoed. Carbonaten zijn mineralen die makkelijk worden gevormd in grote hoeveelheden water, wat erop zou kunnen wijzen dat de planeet een vochtig bestaan heeft gekend. Hoewel slechts een paar kleine laagjes van carbonaten werden gedetecteerd, geloven wetenschappers dat er nog veel meer laagjes van het zicht worden onttrokken door alle roest.

"De aannemelijkheid van leven op Mars is afhankelijk van de vraag of het marslandschap voor duizenden of voor miljoenen jaren werd bedekt met water", vertelt Janice Bisschop, een wetenschapper van de NASA. "Het is mogelijk dat de belangrijke aanwijzing - de aanwezigheid van carbonaten - lang niet werd opgemerkt door onderzoekers tijdens de zoektocht naar vloeibaar water op Mars in het verleden.

Wetenschappers verrichten veldexperimenten in woestijngebieden aangezien de extreem droge omstandigheden ongeveer vergelijkbaar zijn met die op Mars. Eerder dit jaar realiseerden wetenschappers het belang van de laagjes carbonaten toen de onderzoekers Bishop en Chris McKay 'carbonaatrotsen', bedekt met ijzeroxide, hebben onderzocht. Dit gebeurde op Little Red Hill in de Mojave woestijn.

"Toen we de carbonaatrotsen in het lab hebben onderzocht, werd duidelijk dat al een dun laagje ijzeroxide de zoektocht naar het waterige verleden van de Rode Planeet serieus kan hinderen", zei McKay. "De spectrale signatuur van de carbonaten werd door het het laagje zowel veranderd als gedeeltelijk gemaskeerd."

Onder de laagjes werden ook blauw-groene algen gevonden die bestand zijn tegen uitdroging. Wetenschappers geloven dat de laagjes de tijd de Mars bewoonbaar was, tijdelijk hebben verlengd toen het oppervlak van de planeet langzaam aan het opdrogen was.

Bron: http://www.physorg.com/news/2011-07-nasa-prospect-mars.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: Marsmaan Phobos volgende bestemming?
Lees ook: Raadsels door methaan in marsatmosfeer
Lees ook: Een marsreis op Aarde
Lees ook: Curiosity met succes op Mars geland!
Lees ook: Een beetje Mars op Aarde
Lees ook: Curiosity maakt zich klaar voor eerste opdracht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.