Nieuws

UCB stuurt muizen mee op laatste missie Atlantis

Geplaatst op 06-07-2011 om 16u10 door Bert Carrein - 2293 keer gelezen
Nieuws

De astronauten van de laatste missie van de Amerikaanse spaceshuttle Atlantis krijgen het gezelschap van dertig muizen. De reis van de diertjes kadert in een experiment rond het verlies van botmassa tijdens een ruimtevlucht, zo melden het Belgische farmabedrijf UCB en zijn Amerikaanse sectorgenoot Amgen.

"Verlies van botmassa is een typische astronautenziekte", luidt het bij UCB. Dat vormt een groot probleem voor de ruimtemissies die de mens onderneemt, zeker als die missies lang duren, aldus nog het farmabedrijf.

Het experiment met de muizen is bedoeld om de effecten op het botverlies na te gaan van een antilichaam dat werd ontwikkeld door Amgen en UCB. De ene helft van de muizen zal het antilichaam krijgen en de andere helft een placebo. "Na de vlucht zullen verschillende aspecten van de structuur, samenstelling, sterkte en cellulaire en moleculaire eigenschappen van de botten geanalyseerd worden bij de muizen die een ruimtereis maakten en controlemuizen die aan de grond bleven", luidt het in een persbericht van UCB.

Het gaat om een preklinische test van het sclerostine-antilichaam. Sclerostine is een belangrijke negatieve regulator van de botvorming, botmassa en botsterkte. Het antilichaam zal mogelijk ingezet kunnen worden voor botgerelateerde aandoeningen, zoals postmenopauzale osteoporose en breukgenezing. De lancering van de Atlantis is gepland op 8 juli.

De laatste shuttlevlucht met Atlantis is gepland voor 8 juli, 17.26 uur Belgische tijd. De lancering is live te volgen op de startpagina van desterren.net, zeker kijken dus!

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Technische problemen bij ISS
Lees ook: Spin zoekgeraakt in het ISS
Lees ook: Frank De Winne begroet nieuwe collega in ISS
Lees ook: Endeavour succesvol aan Endeavour gekoppeld
Lees ook: ISS vermijdt botsing met afval
Lees ook: Opnieuw defect toilet in ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.