Nieuws

Verontreiniging van sterren

Geplaatst op 19-07-2007 om 16u44 door Bert Carrein - 2004 keer gelezen
Nieuws

Europese astronomen hebben ontdekt dat de buitenste gaslagen van sterren verontreinigd kunnen raken door de aanwezigheid van planetenstelsels. Als gevolg van die verontreiniging bevatten de buitenlagen meer zware elementen dan gemiddeld. Al sinds de ontdekking van de eerste exoplaneten, ruim tien jaar geleden, is bekend dat de moedersterren van andere planetenstelsels relatief rijk zijn aan 'metalen' (elementen zwaarder dan helium).

Het was echter niet duidelijk of dat een eigenschap is van de ster als geheel, of alleen van de buitenste gaslagen. In het eerste geval zou dat betekenen dat planetenstelsels voornamelijk ontstaan rond sterren die geboren worden uit metaalrijke gas- en stofwolken. In het tweede geval zou de ster verontreinigd kunnen raken, bijvoorbeeld door de protoplanetaire schijf, of door planeetmigratie, waarbij een planeet naar binnen spiraalt en uiteindelijk door de ster wordt opgeslokt.

Met telescopen in Chili en Duitsland is nu onderzoek gedaan aan rode reuzensterren, die een veel sterkere convectie (inwendige menging) vertonen dan sterren zoals de zon. Het blijkt dat er bij rode reuzen geen verschil in metaalgehalte is tussen sterren met planeten en sterren zonder planeten. Dat doet vermoeden dat het hoge metaalgehalte van sterren met exoplaneten geen eigenschap is van de ster als geheel. In plaats daarvan zou er dus sprake zijn van een proces waarbij alleen de buitenlagen van zonachtige sterren verontreinigd raken door de aanwezigheid van een planetenstelsel.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Bolvormige sterrenhopen
Lees ook: Rotatie van sterren toch niet zo evident?
Lees ook: Superhete ster ontdekt
Lees ook: Reusachtige magnetisch lus ontdekt in beroemde dubbelster
Lees ook: Magnetische velden spelen belangrijk rol bij stergeboorte
Lees ook: Open stercluster M 7 in Schorpioen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.