Nieuws

Voor het eerst zuurstofmoleculen ontdekt in de ruimte

Geplaatst op 17-08-2011 om 13u32 door Bert Carrein - 5143 keer gelezen
Nieuws

In het heelal zijn voor de eerste keer zuurstofmoleculen (02) ontdekt. De moleculen werden aangetroffen in de nevel rond de ster Orion, zo'n 1.500 lichtjaar van onze aarde, aldus de Volkskrant. Dat ze bestonden hadden wetenschappers wel verwacht, maar hun bestaan kon nog nooit bewezen worden.

"We hebben geen grote hoeveelheden gevonden", aldus Paul Goldsmith van NASA. "Lang niet alle vragen zijn beantwoord. De ontdekking verklaart alleen waar een deel van de zuurstof zich ophoudt", laat de onderzoeker weten. Zo hebben de wetenschappers bijvoorbeeld nog niet achterhaald wat er zo speciaal is aan de plek waar ze de moleculen hebben aangetroffen.

Het is de eerste keer dat onderzoekers op zuurstofmoleculen zijn gestoten. Tot dusver kon alleen nog maar het bestaan van zuurstofatomen bewezen worden. Dat wierp tal van vragen op, gezien zuurstof na helium en waterstof het meest voorkomende element is in de ruimte.

Onderzoekers gingen er altijd van uit dat zuurstof niet te zien was. Ze dachten dat de moleculen bevroren op zwevende ruimtedeeltjes en zo in ijs veranderden. De recente ontdekking van de zuurstofmoleculen gebeurde met behulp van de Herschel ruimtetelescoop, een apparaat van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zeer compacte sterrenstelsels gevonden
Lees ook: Astronomenteam kijkt verder dan ooit terug in de tijd
Lees ook: Fenomenen zoals Aarde-Maan zijn zeldzaam
Lees ook: Bewoonbare super-Aarde ontdekt
Lees ook: Waterstofperoxide ontdekt in de ruimte
Lees ook: Nieuw type van galactische kernen ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.