Nieuws

Een wereld met twee zonnen

Geplaatst op 26-10-2011 om 21u40 door Jurgen - 8733 keer gelezen
Nieuws

De meeste mensen zullen er waarschijnlijk nooit bij stilstaan, en misschien zullen ze het nieuws als je reinste onzin bestempelen, maar in ons heelal bevinden er zich wel degelijk planeten waar het daglicht afkomstig is van meerdere zonnen. Wetenschappers hadden al langer het vermoeden dat dergelijke werelden geen science-fiction zijn. Dankzij NASA’s Kepler Missie heeft men nu een planeet ontdekt die effectief twee moedersterren bezit.

De planeet werd Kepler-16b gedoopt en draait rond een dubbelster in het sterrenbeeld Cygnus. Met een diameter vergelijkbaar met die van Saturnus is de planeet geen kleintje te noemen. De kans dat er leven aanwezig is wordt echter uiterst klein geschat, omdat het een bijzonder koude en gasvormige planeet betreft.

De ontdekking bevestigt wel een nieuwe klasse van planetaire systemen, waar leven mogelijk is, ook al is dat bij deze planeet niet het geval. Kepler-16b bevindt zich te ver buiten de leefbare zone, en dat zou je eigenlijk niet verwachten als je kijkt naar de omlooptijd van de planeet: slechts 229 aardse dagen. Dat is vergelijkbaar met de omlooptijd van Venus, onze tweede planeet vanaf de zon gezien.

De zonnen van Kepler-16b zijn echter een stuk kleiner dan onze zon. De kleinste zon bezit slechts 20 procent massa in vergelijking met onze eigen zon. De grootste 69 procent.

Het bewijst nog maar eens dat de schoonheid van het heelal niet verpakt zit onder de pel van onze atmosfeer, maar dat we omringd worden door de meest spectaculaire en wondermooie werelden. Een mens zou voor minder gaan dagdromen.

Bron: http://www.nasa.gov

Gerelateerde berichten

Lees ook: Koolstofdioxide op exoplaneet ontdekt
Lees ook: Kleine exoplaneet blijkt nog kleiner dan eerst gedacht
Lees ook: Dichtste en meest solide exoplaneet tot nu toe gevonden
Lees ook: Eerste echte foto van planeet buiten ons zonnestelsel
Lees ook: Zes nieuwe exoplaneten ontdekt door COROT
Lees ook: De VS willen Europa inhalen in de zoektocht naar exo-aardes

Bekijk alle berichten uit deze categorie.