Nieuws

NASA zegt Mars-akkoord met Europa op

Geplaatst op 14-02-2012 om 08u34 door Bert Carrein - 4603 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA heeft een akkoord opgezegd waarbij de VS en Europa samen robots zouden sturen naar Mars. De Amerikanen hebben het project voorlopig wegbezuinigd.

In totaal trekt Obama voor de NASA in het op 1 oktober beginnend fiscaal jaar 2013 17,7 miljard dollar uit. Dat is 0,3 procent of 59 miljoen dollar minder dan in 2012. Het gewicht van de uitgaven verschuift naar ruimtevaarttechnologieën en commerciële bemande missies. Zo is er zowat 20 procent minder geld voor planetair onderzoek, maar 22 procent meer voor technologie. Voor onderzoek van de Rode Planeet daalt het budget met 38,5 of 226 miljoen dollar naar 361 miljoen dollar.

Het plan was dat de VS en EU in 2016 een satelliet in een baan rond Mars zouden brengen. Twee jaar later zouden twee robots landen op de 'rode planeet'. De NASA had in 2009 beloofd om omgerekend ruim 1 miljard euro te betalen, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zou 0,9 miljard euro bijleggen voor het zogeheten ExoMars project.

NASA-bestuurder Charles Bolden, die gezagvoerder was van het ruimteveer Atlantis toen Dirk Frimout in 1992 de eerste Belg in de ruimte werd, gaf toe dat het een moeilijke keuze was om de geplande samenwerking met Europa stop te zetten. De NASA dreigt veel experts op het gebied van Mars-missies te verliezen. "Het Mars-project was een van de succesvolste NASA-programma's van de laatste tien jaar'', klaagde professor Scott Hubbard van de Stanford University. De VS hadden onlangs nog de grootste en modernste Mars-robot gepresenteerd, genaamd Curiosity.

Nu de VS afhaken, kan Europa het project wellicht voortzetten met Rusland. De Russen willen graag naar Mars, maar onlangs raakte een raket naar de planeet uit koers.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: HLN.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gigantische stofstorm breekt uit op Mars
Lees ook: Raadsels door methaan in marsatmosfeer
Lees ook: Rusland wil apen naar Mars sturen
Lees ook: Week 4: Leven op Mars? (deel 3)
Lees ook: Achtste Europese Mars Conferentie
Lees ook: Mogelijk 7 grotten op Mars ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.