Nieuws

Veranderende sterrenstelsels

Geplaatst op 15-02-2012 om 15u07 door Bert Carrein - 6864 keer gelezen
Nieuws

Veel van de sterrenstelsels in het heelal zijn als het onze: mooie spiraalarmen die om de heldere kern heen draaien. Een voorbeeld vind je hier in dit prachtige beeld, gemaakt met de Wide Field Camera van de Hubble Space Telescope. Achter een ster uit de Melkweg schijnt een sterrenstelsel op z'n kant onderaan in beeld en een klein spiraalstelsel bovenaan in het midden in beeld.

Sterrenstelsels kunnen ook andere vormen hebben. Markarian 779 bijvoorbeeld, het stelsel bovenaan de foto, heeft een vervormd uiterlijk omdat het waarschijnlijk het resultaat is van een recente galactische fusie tussen twee spiraalstelsels. Deze botsing maakte komaf met de spiraalarmen en heeft een groot deel van hun gas en stof verspreid, waardoor een merkwaardig stelsel met een unieke vorm is ontstaan.

Dit sterrenstelsel is een onderdeel van de Markarian catalogus, een databank van meer dan 1500 stelsels genoemd naar B. E. Markarian, een Armeense astronoom die ze in de jaren '60 bestudeerde. Hij speurde de hemel af op zoek naar heldere objecten met een ongewoon sterke emissie in het ultraviolet.

Ultraviolette straling kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, dus de Markarian catalogus is vrij divers. Een teveel aan UV-uitstoot kan het gevolg zijn van de kern van een 'actief' sterrenstelsel, aangedreven door zijn superzwaar zwart gat in het centrum. Het kan ook te wijten zijn aan gebeurtenissen van intense stervorming, starbursts genaamd, mogelijk veroorzaakt door galactische botsingen. Markarian sterrenstelsels zijn dan ook vaak het onderwerp van studies gericht op het begrijpen van actieve sterrenstelsels, starburst activiteit, en interacties tussen sterrenstelsels en hun fusies die ermee gepaard gaan.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.physorg.com/news/2012-02-galaxies.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: Reuzenstelsel M87 onderzocht
Lees ook: Sterke zwaartekrachtwerking tussen M33 en Andromeda
Lees ook: Spiraalstelsel NGC 2841
Lees ook: Kleine, donkere stelsels in onze omgeving opgespoord
Lees ook: Prachtfoto van M81
Lees ook: Het Sombrerostelsel in het infrarood

Bekijk alle berichten uit deze categorie.