Nieuws

Het Orion Deep Field

Geplaatst op 15-02-2012 om 08u35 door Bert Carrein - 7833 keer gelezen
Nieuws

Ronddrijvend op een afstand van 1500 lichtjaar in één van de best herkenbare sterrenbeelden aan de nachthemel, vormen de rood opgloeiende Orionnevel en de donkere Paardenkopnevel een scherp contrast. Maar zelfs zwakkere flarden van opgloeiend waterstofgas zijn makkelijk te volgen door het hele gebied in deze verbijsterende composietafbeelding.

Daarin werden ook belichtingen verwerkt door een nauw filter, dat alleen de emissie van waterstofatomen doorlaat. Dit kosmische vergezicht onthult uitgestrekte nevelflarden die samenhangen met het grote Orion Moleculaire Wolkencomplex, dat zelf honderden lichtjaren in doorsnede is. Het zo beroemde emissiegebied, de Orionnevel (oftewel M 42), bevindt zich rechtsboven in de afbeelding.

Direct links daarvan bevindt zich een cluster van prominent blauwige reflectienevels, dat soms de Running Man wordt genoemd. De Paardenkopnevel verschijnt als een donkere wolk — een silhouet dat een kleine inkeping vormt in het uitgestrekte rode "gordijn" van emissie, linksonder. Alnitak is de oostelijke van de drie sterren die de Gordel van Orion vormen, en is hier te zien als de helderste ster links van de Paardenkopnevel.

Onder Alnitak bevindt zich de Vlamnevel, met wolken van heldere emissie, doorsneden door dramatisch donkere stofbanen. De blauwe Alnilam en Mintaka, op een lijn die van Alnitak naar linksboven loopt, zijn de overige leden van het trio van Orion's gordelsterren.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Robert Gendler

Bron: APOD

Gerelateerde berichten

Lees ook: Wanneer rozen niet rood zijn: de Rosettenevel
Lees ook: M27: De Halternevel
Lees ook: Stofsculpturen in de Rozettenevel
Lees ook: De Magelhaanse morgenstond
Lees ook: LL Ori en de Orionnevel
Lees ook: De Paardekopnevel van Orion

Bekijk alle berichten uit deze categorie.