Nieuws

Had de jonge zon 'babyvet'?

Geplaatst op 18-02-2012 om 11u00 door Bert Carrein - 8516 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers worstelen nog steeds met de vraag waarom de Aarde niet sterk afkoelde toen de zon vermoedelijk wat zwakker was.

Om een antwoord te vinden op de paradox van de jonge, zwakke zon hebben wetenschappers een oud idee opnieuw bekeken met een frisse kijk: de zon was bij haar ontstaan groter en helderder dan dat we aanvankelijk hadden gedacht.

Standaardmodellen voorspellen dat onze zon in haar jeugd veel zwakker was dan nu, maar waarom vroor de vroege aarde dan niet volledig dicht? Een alternatieve oplossing - momenteel opnieuw onderzocht door een groep van onderzoekers van sterren - is om aan te nemen dat onze zon is het begin krachtiger en helderder dan verwacht.

De meeste sterren hebben de neiging toe te nemen in lichtsterkte als ze ouder worden. Dit komt omdat hun kern dichter wordt en dus warmer wordt na verloop van tijd. Ervan uitgaande dat de zon diezelfde trend volgt, kun je stellen dat ze 4,5 miljard jaar geleden zo'n 30% zwakker was.

"De jonge, zwakke zon zorgt voor een paradox, want de voorspelde temperaturen op aarde en Mars zouden te koud zijn geweest voor vloeibaar water", legt Steinn Sigurdsson van Penn State University uit.

Te koud voor vloeibaar water? Waarschijnlijk niet. De oudste stenen op aarde tonen aan dat er zo'n 4,4 miljard jaar geleden al vloeibare oceanen bestonden. Ook op Mars zou het 4 miljard jaar geleden warm en nat geweest zijn.

Om deze paradox te kunnen oplossen, hebben wetenschappers gezocht naar een alternatief waarin de zon toch geen 'standaard' evolutie curve volgt. Bijvoorbeeld een klein beetje meer massa aan in begin van haar bestaan zou de jonge zon helder genoeg geweest zijn om temperaturen op de aarde en Mars te creëren die voldoende zijn voor vloeibaar water. Het addertjes onder het gras is hier dat de zon een extreem krachtige zonnewind moet gehad hebben om het teveel aan massa kwijt te raken en weer een 'normale massa' te verkrijgen.

Sigurdsson en zijn collega's willen dit probleem opnieuw aanpakken. Met financiële steun van het Astrobiologie Instituut van de ruimtevaartorganisatie NASA , zullen ze gebruik maken van betere computermodellen, samen met de recentste gegevens over zon om verschillende scenario's te bekijken. Maar ze willen ook mogelijke bewijzen voor een 'crash dieet' van de zon de jonge zon opsporen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.physorg.com/news/2012-02-baby-fat-young-sun.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: De hevigheid van het zonnemaximum
Lees ook: Het zonneminimum blijft maar duren
Lees ook: Wat is er aan de hand met de Zon?
Lees ook: De geheimen van de Zon: deel 1
Lees ook: Sigmoïden op de zon verklaard?
Lees ook: Hinode geeft meer inzicht over de oorsprong van zonnewind

Bekijk alle berichten uit deze categorie.