Nieuws

Zwitserse school wil ruimteschroot opruimen

Geplaatst op 20-02-2012 om 12u00 door Bert Carrein - 1580 keer gelezen
Nieuws

De technische hogeschool EPFL in Lausanne (Ecole polytechnique fédérale de Lausanne) wil het schroot opruimen dat buiten de dampkring in de ruimte rondzweeft. De Zwitserse school heeft daartoe CleanSpace One ontwikkeld, het eerste project voor het ophalen van ruimteafval.

Het project betreft de bouw van kleine satellieten die afval in de ruimte kunnen opsporen, het afval uit zijn baan kunnen halen en kunnen vernietigen in de atmosfeer van de aarde. Volgens Jérôme Grosse, woordvoerder van EPFL, worden twee opties bestudeerd voor deze satellieten: een "kamikaze"-model, dat het schroot vangt en zichzelf vervolgens samen met het schroot vernietigt, en een model dat het afval kan vangen en in de atmosfeer kan drijven om het op de aarde te laten neervallen.

"Het wordt tijd dat er iets gedaan wordt om de hoeveelheid schroot in de ruimte in te perken", zei de Zwitserse astronaut en professor Claude Nicollier. Volgens hem vormen de overblijfselen van satellieten en raketten die in de ruimte zwalpen, een gevaar voor de voortzetting van de ruimteactiviteiten.

CleanSpace One vertegenwoordigt een budget van 10 miljoen Zwitserse frank (8 miljoen euro).

Bron: HLN.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ruimtevaarttoerist veilig op Aarde geland
Lees ook: Astrium wil met VS-bedrijf goedkope draagraket bouwen
Lees ook: Falcon-1 lancering mislukt
Lees ook: Eerste Indiase Maansonde met succes gelanceerd
Lees ook: Eerste Nederlander met meer dan één ruimtevlucht
Lees ook: Lancering GLAST uitgesteld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.