Nieuws

Bolvormige sterrenhopen zijn overlevers galactisch bloedbad

Geplaatst op 19-02-2012 om 11u00 door Bert Carrein - 2268 keer gelezen
Nieuws

Duitse en Nederlandse sterrenkundigen hebben dankzij nieuwe simulaties ontdekt dat de bolvormige sterrenhopen rondom onze Melkweg de enige overlevenden zijn van een bloedbad dat zich 13 miljard jaar geleden heeft voltrokken, zo heeft het Max-Planck-Instituut voor Astrofysica in Garching gemeld.

Rondom ons sterrenstelsel bevinden zich zowat 200 compacte sterrenhopen, die elk maximaal een miljoen sterren omvatten. Met een leeftijd van 13 miljard jaar zijn ze haast zo oud als het universum zelf, waardoor ze veel kunnen leren over de manier waarop de eerste sterren en sterrenstelsels zijn ontstaan.

Bij bolvormige sterrenhopen lijkt overal in de kosmos het aantal sterren ongeveer hetzelfde te zijn. Jongere sterrenhopen omvatten daarentegen minder dan honderd tot duizenden sterren.

Het team rondom Diederik Kruijssen simuleerde nu botsingen van geïsoleerde sterrenstelsels, waarbij er vele nieuwe sterren ('starburst') ontstaan. De veronderstelling was dat ook het aantal sterrenhopen zou toenemen, maar niets daarvan. Alleen de helderste en grootste overleefden de crash op grond van hun eigen aantrekkingskracht. Snel wijzigende gravitationele krachten vernietigden snel de kleinere sterrenhopen.

Na afloop van dit bloedbad, dat zo'n 2 miljard jaar duurde, zagen de onderzoekers alleen nog sterrenhopen met relatief grote aantallen sterren, met de karakteristieken van een jonge populatie bolvormige sterrenhopen van zowat 11 miljard jaar geleden.

"Het is de ironie van het lot te zien hoe de 'starbursts' de vele sterrenhopen die ze produceren, grotendeels meteen weer vernietigen. Dit gebeurt overigens niet alleen bij botsingen van sterrenstelsels, maar bij elke gebeurtenis waarbij grote hoeveelheden sterren worden gevormd", zegt Kruijssen.

Bron: HLN.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Planck opnieuw stap dichter bij ontrafeling kosmische blauwdruk
Lees ook: Lichtsnelheid is misschien overschreden
Lees ook: Het kosmische skelet van het heelal bestaat al veel langer
Lees ook: Grootste 3D-kaart van het heelal onthuld
Lees ook: Spitzer ontrafeld stervormingsgebied in M17
Lees ook: Beste kaart van het universum

Bekijk alle berichten uit deze categorie.